Ένας μήνας συμπληρώθηκε πλέον από την εκκίνηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μια ευρείας κλίμακας επίθεση που ξεκίνησε υπό τον μανδύα μιας «ειδικής επιχείρησης» και κατέληξε σε τρομακτικές απώλειες -και από τις δύο πλευρές- και καταστροφές. Η Ρωσία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είχε συγκεντρώσει περίπου 190.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία προ της εισβολής -που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα αμερικανικό think tank, δημοσιοποίησε σήμερα έναν ενδιαφέροντα βιντεο-χάρτη, στον οποίο καταγράφονται όλες οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας από την 1η έως την 30ή μέρα.
Τα χρώματα του χάρτη σημαίνουν τα εξής:
- Eλαφρύ κόκκινο χρόνο και διακοπτόμενο περίγραμμα: Περιοχές όπου εκτιμάται ότι προωθούνται ρωσικές δυνάμεις
- Ελαφρύ κόκκινο χρώμα και συμπαγές περίγραμμα: Ουκρανικές περιοχές που φέρονται ότι είναι υπό ρωσικό έλεγχο
- Kίτρινο χρώμα: Περιοχές που η Ρωσία υποστηρίζει ότι ελέγχει
- Γαλάζιο χρώμα: Περιοχές όπου αντεπιτίθενται οι Ουκρανοί
Είναι εντυπωσιακό ότι η μεγαλύτερη πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων καταγράφεται μέχρι τις 3-4 Μαρτίου. Έκτοτε, δεν αλλάζουν πολλά στο χάρτη του πολέμου, ενώ κάποιες περιοχές φαίνεται να επιστρέφουν σε ουκρανικό έλεγχο.
Δείτε τον εντυπωσιακό βιντεο-χάρτη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:
Το χρονικό της εισβολής, μέχρι σήμερα
Την πρώτη μέρα της εισβολής, σύμφωνα με ένα χρονογράφημα της «El Pais», ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε τέσσερα μέτωπα:
- στο βορρά, με βασικό στόχο το Κίεβο
- στα νοτιοανατολικά, για να φτάσουν Χάρκοβο και Σούμι
- στα νότια, σε ένα «μονοπάτι» που διέσχιζε τη Χερσόνησο της Κριμαίας
- και στα ανατολικά, στο Ντονμπάς
Οι πολιορκημένες πόλεις
Οι ρωσικές μονάδες έκαναν ταχεία πρόοδο στην αρχή και μέσα σε μία εβδομάδα έφτασαν στα προάστια όλων των μεγάλων πόλεων.
Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα της «El Pais», ο στόχος της Ρωσίας ήταν να εξουθενώσει τις τοπικές Αρχές. Οι πόλεις Χάρκοβο, Σούμι και Τσερνίχιβ περικυκλώθηκαν, όμως μέχρι σήμερα αντιστέκονται.
Οι Ρώσοι έφτασαν και στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ενώ σε πόλη-κλειδί της εισβολής εξελίχθηκε η Μαριούπολη. Η Μαριούπολη περικυκλώθηκε από τις αρχές Μαρτίου και έκτοτε βομβαρδίζεται αδιάκοπα. Η κορύφωση της τραγωδίας ήρθε με τον βομβαρδισμό του θεάτρου, στο οποίο, σύμφωνα με σημερινές αναφορές, έχασαν τη ζωή τους 300 άνθρωποι.
Νωρίτερα, το CNN μετέδωσε τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του θεάτρου της Μαριούπολης, μετά το βομβαρδισμό, με τους αμάχους να προσπαθούν να σωθούν.
Το βίντεο που δημοσίευσε το CNN:
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία φαίνεται να αποτυγχάνει στο στόχο της να περικυκλώσει το Κίεβο από τα νοτιοδυτικά και τα νοτιοανατολικά, λόγω της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών. Η ρωσική εισβολή, λέει η «El Pais», «φρέναρε» στο Κίεβο και τη Μαριούπολη, όμως οι Ρώσοι πήραν υπό τον έλεγχό τους τη Χερσώνα, κατά τη διαδρομή τους προς την Οδησσό.
Στο μεταξύ, διαρκείς βομβαρδισμοί καταστρέφουν κρίσιμες ουκρανικές υποδομές, ενώ η στρατιωτική αντιπαράθεση δείχνει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.
Βομβαρδισμός ουκρανικής αποθήκης καυσίμων τα ξημερώματα της Παρασκευής:
Αντεπιτίθενται οι Ουκρανοί
Σύμφωνα με αναλυτές, οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων λόγω της μεγάλης αντίστασης των Ουκρανών και τώρα αλλάζουν τη στρατηγική τους: Επιλέγουν να χτυπούν από μακριά στόχους, κάτι που φαίνεται και στο Κίεβο και κυρίως στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, η οποία δεν παραδίδεται.
Την ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο, ο Βρετανός αντιπτέραρχος Μικ Σμιτ, αμυντικός ακόλουθος του Λονδίνου στην Ουάσιγκτον, μετέφερε πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών που ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πιθανότατα ανακαταλάβει δύο πόλεις δυτικά του Κιέβου.
«Είναι πιθανό ότι οι επιτυχείς αντεπιθέσεις της Ουκρανίας θα διαταράξουν την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να αναδιοργανωθούν και να συνεχίσουν τη δική τους επιθετική τακτική προς το Κίεβο» τόνισε ο Σμιτ, σύμφωνα με τον «Guardian».
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι περνάει πλέον στην επίθεση και πως έχει απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από διάφορα σημεία, όπως από τα βόρεια του Κιέβου, ενώ απέκρουσε πέντε ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας την Πέμπτη.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν αρκετούς πόρους για να συνεχίσουν την επίθεσή τους.
Η επίθεση στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ:
«Οι Ουκρανοί πλήττουν ρωσικούς στόχους υψηλής αξίας»
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η Ουκρανία πλήττει πλέον «στόχους υψηλής αξίας», γεγονός που αναγκάζει τις ρωσικές δυνάμεις να αναδιανείμουν τους πόρους τους για να υπερασπιστούν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους. Η ίδια πηγή ανέφερε ενδεικτικά τις επιθέσεις σε ένα αποβατικό πλοίο και σε αποθήκες πυρομαχικών στο Μπερντιάνσκ.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να στοχεύουν σε σημεία-κλειδιά σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν, ο ρωσικός στρατός θα αναγκαστεί να δώσει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των γραμμών ανεφοδιασμού και θα καθυστερήσει τον αναγκαίο ανεφοδιασμό των δυνάμεων.
«Αυτό θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις και θα βλάψει περαιτέρω το ήδη μειωμένο ηθικό», τονίζουν οι Βρετανοί.
Νέα ενημέρωση: Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου
Λίγο πριν από τις 9:00 (ώρα Ελλάδος), το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τόνισε σε νέα ενημέρωσή του πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.
Η τελευταία ενημέρωση των βρετανικών αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρει:
- Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε υπερεκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού επέτρεψαν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.
- Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του βορειοδυτικού άξονα από το Κίεβο προς το αεροδρόμιο Hostomel.
- Στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ, καθώς επιδιώκουν να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό, με την πρόοδό τους να επιβραδύνεται από υλικοτεχνικά ζητήματα και την ουκρανική αντίσταση.
Αναλυτές: H Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο
«Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη. Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη» έκρινε, στο μεταξύ, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, Κόλιν Καλ.
Σύμφωνα με τον κ. Καλ, το πολυαναμενόμενο κείμενο για την αμυντική στρατηγική και το δόγμα του Πενταγώνου -η δημοσιοποίησή του έχει καθυστερήσει- θα αναφέρεται στη Ρωσία με τον όρο «οξεία απειλή», ωστόσο η Μόσχα «δεν μπορεί» να εγείρει μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ, αντίθετα με την Κίνα.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να ξεσπάσει πόλεμος με το NATO.
Ακόμη, ο κ. Καλ είπε ότι το απόθεμα των πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας εξαντλείται και είναι πιθανότερο να εξαρτάται από μη κατευθυνόμενες βόμβες και από το πυροβολικό στη συνέχεια του πολέμου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον «Guardian», τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία υφίσταται υψηλά ποσοστά αποτυχίας έως και 60% για ορισμένους από τους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, ενώ οι δυνάμεις της έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες και έχουν περιορισμένες προμήθειες.