Ουκρανία: Η εισβολή της Ρωσίας αλλά και η Κίνα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού - iefimerida.gr

Ουκρανία: Η εισβολή της Ρωσίας αλλά και η Κίνα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού

Ουκρανία Μαριούπολη Φούμιο Κισίντα
Ουκρανία: Η εισβολή της Ρωσίας αλλά και η Κίνα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού / AP Photo/Alexei Alexandrov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η Κίνα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού, κατά την επίσκεψή του στη Νοτιοανατολική Ασία.

Συγκεκριμένα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναχώρησε σήμερα για μία παρατεταμένη επίσκεψη στη Νοτιοανατολική Ασία με στόχο να βάλει σε μία τάξη τις περιφερειακές αντιδράσεις για την πολεμική κρίση στην Ουκρανία, όπως επίσης και να αντιδράσει στις κλιμακούμενες κινεζικές διεκδικήσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για την κατάσταση στην Ουκρανία

Η Ιαπωνία είναι η μοναδική ασιατική χώρα που συμμετέχει στην ομάδα χωρών G7. Το Τόκιο ελπίζει ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα συγκεντρώσει τις αντιδράσεις στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου μία μόνο χώρα, η Σιγκαπούρη, συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι.

Η Ιαπωνία επιδιώκει επίσης, να συζητήσει ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας σχετικά με τις συνεχώς αυξανόμενες διεκδικήσεις της Κίνας. Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν την πρόσβαση τους στην κινεζική οικονομία, επιδιώκοντας να κρατήσουν αποστάσεις από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ από την άλλη μεριά, είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ιαπωνίας στην περιοχή. «Ο πρωθυπουργός ελπίζει να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας προς την κατεύθυνση μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής της Ινδίας και του Ειρηνικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Χιροκάζου Ματσούνο, στη διάρκεια μιας χθεσινής συνέντευξης Τύπου. «Αναμένουμε επίσης, ευρείες συζητήσεις για μία σειρά περιφερειακών ζητημάτων».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα επισκεφθεί πρώτα την Ινδονησία

Ο Κισίντα θα επισκεφτεί πρώτα την Ινδονησία, η οποία για την χρονιά που διανύουμε, προεδρεύει στην ομάδα χωρών G20 στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία. Η Ινδονησία θα προεδρεύει στην Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) κατά την επόμενη χρονιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κισίντα τον προηγούμενο μήνα επισκέφτηκε την Καμπότζη, που ασκεί την προεδρία του αναφερόμενου οργανισμού για αυτή τη χρονιά. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μετά, θα επισκεφτεί το Βιετνάμ, που προεδρεύει στο Οικονομικό Φόρουμ της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), αλλά και την Ταϊλάνδη, πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη.

Ο Κισίντα έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, μετά από τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την άνω βουλή του κοινοβουλίου τον Ιούλιο, στη χώρα του. Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι ο ίδιος, ελπίζει πως θα παρουσιάσει την προβολή διπλωματικής ισχύος, ως ένα από τα δυνατά του σημεία.

Η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τον επόμενο μήνα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Αυστραλίας και της Ινδίας για τις λεγόμενες «τετραμερείς» συνομιλίες, αναφορικά με την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή του Ειρηνικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ