Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία έστειλαν οι ΗΠΑ εν μέσω των σφοδρών εντάσεων με τη Ρωσία.
Αμερικανικό μεταγωγικό προσγειώθηκε τη νύχτα σε αεροδρόμιο του Κιέβου μεταφέροντας κατ’ εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φορτίο 90 τόνων με στρατιωτικό υλικό και πολεμοφόδια «για την προστασία του μετώπου», όπως ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία.
Ανήρτησε, μάλιστα, στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες που καταγράφουν την παράδοση του φορτίου, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα: «η αποστολή - και 2,7 δισ. δολάρια από το 2014 - καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της ενόψει της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε η πρεσβεία.
Χθες Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν κρίσιμη συνάντηση στη Γενεύη για το ουκρανικό, μετά το πέρας της οποίας έκανα λόγο για «ανοικτές» και «εποικοδομητικές συνομιλίες»
Η Βρετανία έστειλε όπλα στην Ουκρανία – Η Γερμανία νοσοκομείο εκστρατείας
Η Μόσχα επέκρινε με δριμύτητα την παράδοση ελαφρών αντιαρματικών όπλων από τη Βρετανία στην Ουκρανία, ενώ σειρά παίρνουν τα κράτη της Βαλτικής, δηλαδή η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που ετοιμάζονται να στείλουν στο Κίεβο αντιαρματικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής.
Από την πλευρά της η Γερμανία θα παραδώσει τον Φεβρουάριο «ένα νοσοκομείο εκστρατείας» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt. «Μπορώ να κατανοήσω την επιθυμία να στηρίξουμε την Ουκρανία και αυτό ακριβώς κάνουμε ήδη», τόνισε η Λάμπρεχτ. Ωστόσο το Βερολίνο έχει απορρίψει την ιδέα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να έχει υπογραμμίσει την πολιτική της χώρας του να μην παρέχει φονικά όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Σύμφωνα με τη Λάμπρεχτ, «οι παραδόσεις όπλων δεν συμβάλλουν αυτή τη στιγμή» στην αποκλιμάκωση της έντασης και αυτή τη θέση «στηρίζει ομόφωνα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους απαιτούν αποχώρηση των περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν παραταχθεί κοντά στα σύνορα της χώρας τους με την Ουκρανία. Από την πλευρά της η Ρωσία αξιώνει γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας και τερματισμό της προς ανατολάς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.