Μια δεξαμενή νιτρικού οξέος χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη πόλη Σεβεροντονέτσκ, πάνω στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.
Η είδηση προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνήτη του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.
Ουκρανία: Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ καλεί τους πολίτες να φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες
Σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, ο Γκαϊντάι κάλεσε τους κατοίκους να μη βγουν από τα καταφύγια, ώστε να μη διατρέξουν κίνδυνο από τα τοξικά αέρια που ενδεχομένως εκλυθούν από τη δεξαμενή, ενώ επίσης κάλεσε τους πολίτες να φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Ο Γκαϊντάι ανάρτησε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ένα μεγάλο, ροζ νέφος στον ουρανό της πόλης. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τυχόν θύματα.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν το μισό Σεβεροντονέτσκ, συνεχίζοντας την προέλασή τους στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο κέρδιζε τη διπλωματική «μάχη» με την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Στα χέρια των Ρώσων ένα μέρος του Σεβεροντονέτσκ -Συνεχίζεται η ουκρανική αντίσταση
Αφού σφυροκοπούσαν επί εβδομάδες την πόλη, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους «ένα μέρος» του Σεβεροντονέτσκ, ανέφερε νωρίτερα ο Γκαϊντάι. Διαβεβαίωσε όμως ότι οι Ουκρανοί μαχητές συνεχίζουν να υπερασπίζοναι την πόλη.
«Η γραμμή του μετώπου έκοψε την πόλη στα δύο» επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Αλεξάντρ Στριούκ, ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ. «Αλλά η πόλη αμύνεται ακόμη, είναι ακόμη ουκρανική και οι στρατιώτες μας την υπερασπίζονται», πρόσθεσε.
Το Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιτσάνσκ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη διοικητική πρωτεύουσα του Λουχάνσκ, το Κραματόρσκ, είναι δύο πόλεις-κλειδιά για να επιτύχουν οι ρωσικές δυνάμεις τον δεδηλωμένο στόχο τους, να ελέγχουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς.
Στο Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενδέχεται να έχουν απομείνει 12.000 άμαχοι, παγιδευμένοι από τις συγκρούσεις τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης οι εργαζόμενοι της οποίας έδρευαν σε αυτήν την πόλη μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και τη ρωσική εισβολή.
Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα η οργάνωση αυτή έκανε διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους του Σεβεροντονέτσκ και της γύρω περιοχής αλλά «λόγω της σφοδρότητας των μαχών» είναι πλέον αδύνατον να συνεχίσει, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της, ο Γιαν Έγκελαντ. Το Συμβούλιο κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να συμβάλουν στην απομάκρυνση των αμάχων.
Μια κατάπαυση του πυρός ωστόσο, έστω και προσωρινή, μοιάζει απίθανη, δεδομένου ότι έχουν σταματήσει οι ειρηνευτικές συνομιλίες.