Ομάδα Λιθουανών ξεκίνησε σήμερα εκστρατεία τηλεφωνικών κλήσεων προς την Ρωσία για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας της Μόσχας.
Ελπίζοντας να συμβάλουν στην αφύπνιση της ρωσικής κοινής γνώμης.
Πρωτοβουλία «Τηλεφωνήστε στην Ρωσία»
Η πρωτοβουλία «Call Russia» (Τηλεφωνήστε στην Ρωσία) επιδιώκει να κινητοποιήσει εθελοντές της ρωσικής και ρωσόφωνης διασποράς, οι οποίοι θα τηλεφωνούν σε κάθε έναν από τα 40 εκατομμύρια ρωσικούς τηλεφωνικούς αριθμούς που έχουν τεθεί στην διάθεσή τους σε ιστοσελίδα, η είσοδος στην οποία γίνεται μέσω smartphone.
Η ομάδα ελπίζει ότι αυτές οι απευθείας κλήσεις θα παρακάμψουν την ρωσική προπαγάνδα και θα κοινοποιήσουν στους απλούς ανθρώπους τι συμβαίνει πραγματικά στην Ουκρανία. «Ηταν τρομερό να ακούς τις πληροφορίες για μία γυναίκα που βρισκόταν υπό τις βόμβες στο Κίεβο, την ώρα που η μητέρα της στην Μόσχα αρνείτο να το πιστέψει», δηλώνει ένας από τους ακτιβιστές, ο Παούλιους Σενούτα, εξηγώντας τα κίνητρά του.
Ελπίζει ότι «χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της ρωσικής διασποράς» σε ολόκληρο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και ότι ειλικρινείς επαφές μεταξύ ανθρώπων θα μπορέσουν να σπάσουν την λογοκρισία της ανεξάρτητης ενημέρωσης στην Ρωσία.
Ενας άλλος πλανήτης στη Ρωσια
Δεκατρείς ημέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έσφιξε την μέγγενη στα εναπομείναντα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ορισμένα ανάμεσά τους έκλεισαν, άλλα αναγκάσθηκαν να αποδεχθούν νέους κανόνες που ποινικοποιούν τα «fake news» για τον ρωσικό στρατό.
Το Κρεμλίνο έχει επίσης μπλοκάρει την πρόσβαση σε Facebook και Twitter, γεγονός που ευνοεί την προπαγάνδα που κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανία και την «αποναζιστικοποίηση» της κυβέρνησής της.
Ο Παούλιους Σενούτα έχει ήδη τηλεφωνήσει σε τρεις γνωστούς του στην Μόσχα. Οι συνομιλίες ήταν «πολύ δύσκολες», παραδέχεται. «Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε μία ζώνη ενημέρωσης τελείως διαφορετική και έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις» με τις δικές του, λέει ο Λιθουανός, που εργάζεται στο marketing. «Μερικές φορές ήταν σαν να ήμασταν από άλλο πλανήτη».
Χωρίς επικρίσεις, χωρίς προσβολές
Η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας «Call Russia» προσφέρει επίσης συμβουλές για όσους θα κάνουν τα τηλεφωνήματα, οι οποίες έχουν προετοιμασθεί με την βοήθεια ψυχολόγων. Στόχος δεν είναι να πεισθούν πάση θυσία οι Ρώσοι να εγκαταλείψουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την κατάσταση. Πρέπει επίσης να ακουστούν. «Ζητούμε από τους ανθρώπους να μην είναι εριστικοί ή να μην προσπαθούν να εξηγούν ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο».
«Καλούμε τους ανθρώπους να μιλήσουν για την τραγωδία και τα δεινά των ανθρώπων, για τους ανθρώπους που πεθαίνουν, για τις γυναίκες που είναι αναγκασμένες να γεννούν στους σταθμούς του μετρό. Δεν χρειάζεται να τηλεφωνούμε για να επικρίνουμε ή να προσβάλλουμε».