Την απελευθέρωση του ενός εκ των δύο Βρετανών που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ντονμπάς της Ουκρανίας ζητά η οικογένειά του.
Η οικογένεια του Βρετανού Σον Πίνερ που καταδικάστηκε σε θάνατο από τις Αρχές του Ντονμπάς, περιοχής στην Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, μίλησε για τα ολέθρια νέα από τη θανατική καταδίκη του και ζήτησε την ανταλλαγή ή την απελευθέρωσή του.
Δύο Βρετανοί, ο Πίνερ και ο Αιντίν Ασλίν καταδικάστηκαν για μισθοφορικές ενέργειες από ένα δικαστήριο την Πέμπτη (9/6) στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, η οποία δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.
Η οικογένεια του Πίνερ δήλωσε ότι η διαδικασία ήταν ένα «παράνομο σόου δίκης», ενώ ο ίδιος είναι αναγκαίο να έχει πρόσβαση σε ανεξάρτητες νομικές συμβουλές.
Ουκρανία: Οι Ρώσοι καταδίκασαν σε θάνατο δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό
Υπενθυμίζεται ότι, μαζί με τους δύο Βρετανούς, με την εσχάτη των ποινών καταδικάστηκε και ένας Μαροκινός, που επίσης πολεμούσε εθελοντικά στην Ουκρανία.
Όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τους νόμους της αυτοανακηρυσσόμενης και αναγνωρισμένης -μόνο από το Κρεμλίνο- Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η απόπειρα κατάληψης της εξουσίας διώκεται κανονικά με 12-20 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο υπό περιπτώσεις μπορεί να μετατραπεί σε θανατική ποινή, ενώ το να είναι κάποιος μισθοφόρος τιμωρείται από 3 έως 7 χρόνια κάθειρξη.
Οι τρεις εθελοντές δήλωσαν ένοχοι για κάποιες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, και συγκεκριμένα όπως λένε πάντα οι Ρώσοι, για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ντονέτσκ», ωστόσο αρνήθηκαν ότι έχουν προσληφθεί ως μισθοφόροι από το Κίεβο.
Οι μαχητές αιχμαλωτίστηκαν στη Μαριούπολη πριν από λίγες εβδομάδες.
Το Λονδίνο είχε απαιτήσει οι πολίτες του να αντιμετωπιστούν ως αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με τη σχετική Σύμβαση της Γενεύης. Οι αρχές του Ντονέτσκ απάντησαν ότι από τη στιγμή που δεν ανήκουν σε κάποιον επίσημο στρατό, δεν τυγχάνουν της προστασίας των αιχμαλώτων πολέμου.
Μάλιστα, την Παρασκευή (10/6) και η Ρωσία δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να προσφύγει στις Αρχές της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ για τους δύο πολίτες της που καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έγραψε σε ανάρτησή της στο Telegram ότι η αντίδραση της Μεγάλης Βρετανίας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι «συχνά υστερική».