Η κυβέρνηση της Βρετανίας δέχθηκε κριτική για έλλειψη γενναιοδωρίας όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να φέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους που ζουν στην Ουκρανία, ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει «χιλιάδες ανθρώπους», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Η Βρετανία είναι πολύ γενναιόδωρη με τους Ουκρανούς πρόσφυγες τονίζει ο Τζόνσον
Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα είναι «πολύ γενναιόδωρη απέναντι στους Ουκρανούς», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την πολεμική που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου από τον υπουργό Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ.
Αυτός υπογράμμισε στο Twitter ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί ως εποχικοί εργαζόμενοι, προκαλώντας αγανάκτηση. Σκίτσο που δημοσίευσαν οι Times δείχνει σήμερα την υπουργό Εσωτερικών να ρωτάει μια οικογένεια Ουκρανών που έχει εγκλωβιστεί σε κτίριο που φλέγεται αν είναι «πρόθυμη να μαζέψει φρούτα» με αντάλλαγμα μια σκάλα για να την σώσει.
Η κριτική που ασκήθηκε στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία νέα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ), ανέδειξε τη διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις του και σε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζει την παροχή προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς, που θα τους επιτρέψει να διαμείνουν έως και τρία χρόνια στην ΕΕ και να εργαστούν εκεί.
Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε ότι είναι «ντροπή» που η κυβέρνηση αποφάσισε να δεχθεί μόνον τα μέλη των άμεσων οικογενειών των Ουκρανών που έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε την ίδια ώρα με μήνυμά της στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «να αρθούν οι αξιώσεις θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για όλους τους Ουκρανούς που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βρετανία, όπως κάνουν άλλες χώρες».
Πάνω από 500.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη, η πλειονότητα των οποίων εισήλθε στο έδαφος της Πολωνίας, και ο αριθμός τους «συνεχίζει να αυξάνεται», σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις πολωνικές αρχές.
Πιθανό η Βρετανία να ακολουθήσει την ΕΕ όσον αφορά τους πρόσφυγες από την Ουκρανία
Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Guardian, ο Ένβερ Σόλομον, ο οποίος ηγείται της ένωσης παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες The Refugee Council ζήτησε μια «πολύ πιο επείγουσα» ανταπόκριση που «να δείχνει περισσότερη συμπόνια από τον πρωθυπουργό».
«Πιστεύω ότι δίδεται όντως μια ευκαιρία να είμαστε γενναιόδωροι», δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Τομ Τάγκεντατ.
Ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον έκρινε «πιθανό» η Βρετανία να ακολουθήσει στο τέλος τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προχωρήσει περισσότερο στην υποδοχή Ουκρανών προσφύγων.