Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα (16/8) την αναχώρηση εμπορικού πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού, αψηφώντας τη Ρωσία, η οποία απειλεί να βυθίσει τέτοια πλοία μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
«Η Ουκρανία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», έγραψε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χαιρετίζοντας το γεγονός. Επιβεβαίωσε επίσης ότι το φορτηγό Joseph Schulte είχε φύγει από τα ουκρανικά ύδατα και κατευθυνόταν προς τον Βόσπορο.
Το πλοίο διέσχισε το ουκρανικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας το απόγευμα της Τετάρτης, αρκετές ώρες μετά την αναχώρησή του από το νότιο λιμάνι της Οδησσού. Είχε παραμείνει εκεί δεμένο για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) κατευθυνόταν προς το τουρκικό λιμάνι Αμπαρλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σύμφωνα με έναν ιστότοπο παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Η ανακοίνωση της εξόδου στη Μαύρη Θάλασσα του «Joseph Schulte», που φέρει σημαία Χονγκ Κονγκ, έγινε παρά τον νέο ρωσικό νυχτερινό βομβαρδισμό ουκρανικών αποθηκών σιτηρών στον Δούναβη, στην περιφέρεια της Οδησσού.
Ουκρανία: Ο ποταμός έχει γίνει από τις κυριότερες οδούς για τη μεταφορά ουκρανικών προϊόντων
«Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Joseph Schulte απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού και πλέει κατά μήκος του προσωρινού διαδρόμου που έχει οριστεί για τα εμπορικά πλοία», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών.
Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανοίξει «προσωρινούς» διαδρόμους στη Μαύρη Θάλασσα παρά τις απειλές της Ρωσίας, η οποία αυτό το Σαββατοκύριακο έβαλε με προειδοποιητικά πυρά εναντίον φορτηγού που κατευθυνόταν στο Ιζμαήλ, λιμάνι του Δούναβη στη νότια Ουκρανία.
Ο ποταμός έχει γίνει μια από τις κυριότερες οδούς για τη μεταφορά ουκρανικών γεωργικών προϊόντων από τον Ιούλιο, όταν η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας που εξασφάλιζε έσοδα στο Κίεβο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ