Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ουκρανίας δήλωσε «αισιόδοξος» μετά τις χθεσινές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ουκρανία πρότεινε ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα φιλοξενεί ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της και θα δώσει τέλος στις φιλοδοξίες της για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Επίσης, το Sky News αναφέρει πως ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων, Μιχαήλ Ποντόλιακ, είπε σε δηλώσεις του σήμερα ότι όταν η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες της και φτάσει στις θέσεις που κατείχαν στις 23 Φεβρουαρίου (δηλαδή πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της, στην κατάσταση προ της ρωσικής εισβολής), θα διενεργήσει δημοψήφισμα για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τη γείτονα χώρα.
Μάλιστα, σε ανάρτηση που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ποντόλιακ έκανε μια σύνοψη των όσων τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση με τους Ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη.
Ειδικότερα, ανέφερε πως συζητήθηκε η παροχή νομικών εγγυήσεων που θα καθορίζουν ένα νέο πλαίσιο ασφαλείας για την Ουκρανία (ανάλογο με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ). Επιπλέον, σημείωσε πως το ζήτημα της Κριμαίας επιστρέφει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.
Ακόμη, προϋπόθεση για την ουκρανική πλευρά είναι η απόδειξη από τη Ρωσία της βιωσιμότητας του κράτους της Ουκρανίας. Τέλος, σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, ξεκινά η αναθεώρηση των αρχών της παγκόσμιας ασφάλειας και του ρόλου των θεσμών.
Επιπλέον, το Nexta TV δημοσίευσε δηλώσεις του Ουκρανού διαπραγματευτή σχετικά με τη διεθνή συνθήκη για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, λέγοντας ότι «στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να πιστέψει ότι είναι δυνατό να περάσει από ολόκληρη την Ουκρανία με τον στρατό του σε 3-5 ημέρες».
Πρόεδρος Ουκρανίας: Θετικά σημάδια, αλλά θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα
Στο πρώτο του διάγγελμα μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για κάποια θετικά σημάδια, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της Μόσχας.
Ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευθεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.