Συνολικά 6.665 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».
Αυτό δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε ανάρτηση που έκανε στο διαδίκτυο.
Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον χθεσινό. Υπενθυμίζεται πως η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι 4.676 άμαχοι είχαν απομακρυνθεί στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μεταξύ αυτών 1.205 κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια.
Πάνω από 4,3 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου
Σημειώνται ότι περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), έχουν καταγραφεί ακριβώς 4.319.494 Ουκρανοί πρόσφυγες την Πέμπτη 7 Απριλίου, από την ημέρα που Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα της χώρας του να προχωρήσουν την εισβολή. Είναι 40.705 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Τετάρτης.
Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές Αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι σχεδόν 210.000 μη Ουκρανοί είχαν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.
Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Συνολικά, είναι επομένως περισσότεροι από 11.000.000 άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.
Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο -που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.
«Πριν από πέντε εβδομάδες, τα παιδιά της Ουκρανίας είχαν μια στέγη και ένα κρεβάτι. Με τον πόλεμο τώρα που μας υποχρεώνει να προστατευτούμε από τους βομβαρδισμούς, ένα στα δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef, Τζέιμς 'Ελντερ.