Politico: Tι θα συμβεί στην Ουκρανία το 2024 -Ο Μπάιντεν ίσως σπρώχνει τον Ζελένσκι να αλλάξει στρατηγική - iefimerida.gr

Politico: Tι θα συμβεί στην Ουκρανία το 2024 -Ο Μπάιντεν ίσως σπρώχνει τον Ζελένσκι να αλλάξει στρατηγική

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα δύσκολο 2024 έρχεται για την Ουκρανία και μπορεί τα χαρμόσυνα νέα για την ευρωπαϊκή προοπτική της εμπόλεμης χώρας να τόνωσαν προς ώρας το ηθικό του Κιέβου αλλά ο πόλεμος δεν βαδίζει προς την λήξη του.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Politico ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, καθώς και ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, δεδομένου ότι η αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετατοπίζουν αθόρυβα την εστίασή τους από την υποστήριξη του στόχου της Ουκρανίας για ολική νίκη επί της Ρωσίας στη βελτίωση της θέσης της σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν δημοσίως ότι δεν υπάρχει επίσημη αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης, ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον στόχο της Ουκρανίας εκδιώξουν τον ρωσικό στρατό από τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν/ Φωτογραφία AP

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες μιλούν για αμυντική στροφή του Κιέβου

Αλλά μαζί με τους ίδιους τους Ουκρανούς, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τώρα την αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου μακριά από την κυρίως αποτυχημένη αντεπίθεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια ισχυρότερη αμυντική θέση έναντι των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης και τον Ευρωπαίο διπλωμάτη, και επιβεβαιώνεται από ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής στροφής προς την άμυνα αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε η Ουκρανία να έχει τα ισχυρότερα δυνατά χαρτιά όταν έρθει αυτή η στιγμή». «Δεν είναι ότι τους αποθαρρύνουμε από το να εξαπολύσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σε άλλο σημείο της ανάλυσης, επισημαίνεται πως ο Ζελένσκι ετοιμάζει νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα κάνει πίσω από τον στόχο του να αποσύρει η Ρωσία όλες τις δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος.

Oυκρανοί υποδέχονται την σορό στρατιώτη για να τον κηδεύσουν
Oυκρανοί υποδέχονται την σορό στρατιώτη για να τον κηδεύσουν/Φωτογραφία AP

Από το «όσο χρειαστεί», στο «μια τεράστια νίκη»

Σε μια ανασκόπηση της ρητορικής του Μπάιντεν, το Politico υπογραμμίζει πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, με την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη να υποχωρεί γρήγορα στο Καπιτώλιο και την κάποτε θαυμαστή αντεπίθεση του Ζελένσκι να αποτυγχάνει από τότε που ξεκίνησε τον Ιούνιο, ο Αμερικανός πρόεδρος μετατοπίστηκε από την υπόσχεση ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», στο να πει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν υποστήριξη «όσο μπορούν» και να υποστηρίξει τέλος ότι η Ουκρανία έχει ήδη κερδίσει «μια τεράστια νίκη. Ο Πούτιν απέτυχε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι πίσω από αυτές τις δηλώσεις κρύβεται το μήνυμα ότι ο Μπάιντεν προετοιμάζει το έδαφος, και το Κίεβο να ανακηρύξει μια μερική νίκη και να βρει έναν τρόπο για τουλάχιστον μια εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα, η οποία θα αφήσει την Ουκρανία μερικώς διαιρεμένη.

Μια στροφή προς την άμυνα θα μπορούσε να κερδίσει στην Ουκρανία τον χρόνο που χρειάζεται για να αναγκάσει τελικά τον Πούτιν σε έναν αποδεκτό συμβιβασμό, εκτιμάται.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν/ Φωτογραφία AP
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν/ Φωτογραφία AP

Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Με την σειρά του, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης που εδρεύει στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγείρει επίσης την απειλή της επίσπευσης της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να «θέσει τους Ουκρανούς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να διαπραγματευτούν» με τη Μόσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό αποτελεί «κόκκινη σημαία» για τον Πούτιν, ο οποίος πιστεύεται ότι ενδιαφέρεται κυρίως για μια στρατηγική συμφωνία με την Ουάσινγκτον, βάσει της οποίας η Ουκρανία δεν θα εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει δημοσίως ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι το ΝΑΤΟ θα είναι στο μέλλον της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Οι δύο στρατοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο, αλλά ο Πούτιν μπορεί τώρα να σηματοδοτεί ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί αν του επιτραπεί να κρατήσει το περίπου 20% του ουκρανικού εδάφους που ελέγχει εν μέρει στα ανατολικά, ανέφεραν οι New York Times την περασμένη εβδομάδα.

Σε άλλο σημείο, του δημοσιεύματος σχολιάζεται ότι με την Ουκρανία να εξαντλείται σε στρατεύματα καθώς και σε όπλα, η άρνηση του Ζελένσκι να εξετάσει νέες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα φαίνεται όλο και πιο αστήρικτη πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ουκρανός πρόεδρος, που επιδιώκει να επιστρατεύσει άλλο μισό εκατομμύριο στρατιώτες, αντιμετωπίζει αυξανόμενη εσωτερική αντίδραση από τον αρχιστράτηγο του στρατού του, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, και τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

Εθελοντές του ουκρανικού στρατού/ Φωτογραφία AP
Εθελοντές του ουκρανικού στρατού/ Φωτογραφία AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μπορεί να συμβεί το 2024

Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στο Politico ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες, η αντίσταση στο Κογκρέσου παροχή βοήθειας και η εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας, παίζουν ρόλο στις νέες συζητήσεις με το Κίεβο για την αναδιάταξη προς μια αμυντική στάση.

Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι ο Πούτιν αντιλαμβάνεται πολύ καλά αυτά τα διακυβεύματα και από στρατιωτικής άποψης, το πιο ανησυχτικό μπορεί να είναι ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να περάσει στην επίθεση την άνοιξη με σημαντική αεροπορική υποστήριξη που έχει αποφύγει μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσε να αναπτύξει καθώς η Ουκρανία εξαντλεί τους αμυντικούς πυραύλους της.

Από πολιτικής άποψης, η ανησυχία αφορά στο γεγονός ότι ο Πούτιν δεν θα κάτσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων μέχρι να δει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ