Η Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως.
Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.
Ουκρανία: 160.000 άμαχοι παγιδευμένοι στη Μαριούπολη
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», δήλωσε ο δήμαρχος. Η Ρωσία αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να συμφωνηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τους παγιδευμένους αμάχους.
Ουκρανία: «Ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του»
Στο μεταξύ η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.
«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχθεί καθεστώς ουδετερότηταςαλλά όχι εδαφικές παραχωρήσεις. «Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδέτερο, μη πυρηνικό καθεστώς για τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να το αποδεχθούμε αυτό. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Στη συνέντευξή του με Ρώσους ανεξάρτητους δημοσιογράφους ο Ζελένσκι είπε ότι «αυτό ήταν το πρώτο σημείο αρχής για τη Ρωσική Ομοσπονδία και εξ’ όσων θυμάμαι γι’ αυτό ξεκίνησαν τον πόλεμο». Ο ίδιος τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό, αλλά υπογράμμισε και πάλι την επιθυμία του για μια συμπαγή ειρηνευτική συμφωνία.
Εντωμεταξύ, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει στην Τουρκία ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων.