Ουκρανία: 1 εκατ. πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα -Σήμερα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων Μόσχας-Κιέβου - iefimerida.gr

Ουκρανία: 1 εκατ. πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα -Σήμερα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων Μόσχας-Κιέβου

Πρόσφυγες από την Ουκρανία
Πρόσφυγες από την Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα».

Ο απολογισμός του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αντιστοιχεί σε πάνω από το 2% του πληθυσμού της Ουκρανίας – που ανερχόταν σε 44 εκατ. στα τέλη του 2020 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα – που πέρασε τα σύνορα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Κι η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ προβλέπει ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, αριθμός που δεν αποκλείεται τελικά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ουκρανοί πρόσφυγες επιβιβάζονται σε ένα από τα τρένα της μεγάλης φυγής
Ουκρανοί πρόσφυγες επιβιβάζονται σε ένα από τα τρένα της μεγάλης φυγής / Φωτογραφία: AP Photo/Felipe Dana

Σε ηλεκτρονικό της μήνυμα η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Γιανγκ-α Γκεντίνι Γουίλιαμς αναφέρει: «Τα στοιχεία μας υποδεικνύουν ότι έχουμε περάσει το όριο του ενός εκατομμυρίου» τα μεσάνυχτα ώρα κεντρικής Ευρώπης βάσει των μετρήσεων που συλλέξαμε από τις κατά τόπους εθνικές Αρχές.

Λεωφορεία παραλαμβάνουν πρόσφυγες στην Ουκρανία με προορισμό γειτονικές χώρες
Λεωφορεία παραλαμβάνουν πρόσφυγες στην Ουκρανία με προορισμό γειτονικές χώρες / Φωτογραφία: AP Photo / /Bernat Armangue

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φϊλιπο Γκράντι έγραψε στο Twitter: «Σε μόλις επτά μέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γκράντι απηύθυνε έκκληση «να σιγήσουν τα όπλα» στην Ουκρανία για να μπορέσει να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ακόμη εγκλωβισμένους αμάχους στη χώρα. Τα σχόλιά του αντανακλούν την απόγνωση των Ουκρανών καθώς ηχούν πυρά πυροβολικού, εκρήξεις οβίδων, ρουκετών και πυραύλων και το τερέτισμα των πολυβόλων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και τις εντεινόμενες ανησυχίες σε όλες τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων που απηύθυνε έκκληση για δωρεές μαζί με τον UNHCR την Τρίτη.

Φωτογραφία: AP Photo/Efrem Lukatsky
Φωτογραφία: AP Photo/Efrem Lukatsky

Οι αριθμοί που καταφθάνουν καθημερινά μαρτυρούν την ιλιγγιώδη ταχύτητα της εκκένωσης των προσφύγων. Μετά τους άνω των 82.000 που εγκατέλειψαν την Ουκρανία την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, κάθε μέρα προστίθενται κατά μέσο όρο άλλοι 117.000 πρόσφυγες – αριθμός που εκτοξεύτηκε την Τρίτη σε σχεδόν 200.000 βάσει της τελευταίας καταμέτρησης της UNHCR. Βετεράνοι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας που έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν προσφυγικές κρίσεις στο παρελθόν είπαν ότι ουδέποτε άλλοτε έγιναν μάρτυρες μιας τέτοιας μαζικής εξόδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR η Συρία, όπου ξέσπασε ο εμφύλιος το 2011, παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές – κάπου 5,7 εκατ. άνθρωποι – αλλά ακόμη και με τον ταχύτερο ρυθμό φυγής από εκείνη τη χώρα στις αρχές του 2013, χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις μήνες για να εγκαταλείψουν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τη Συρία. Δύο χρόνια αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι και άλλόι πρόσφυγες, που είχαν βρει προσωρινά καταφύγιο στην Τουρκία, μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη προκαλώντας τεράστια αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την αντίδρασή της και μερικές φορές αψιμαχίες και επαναπροωθήσεις σε ορισμένα εθνικά σύνορα.

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο μέσα σε μόλις μία εβδομάδα
Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο μέσα σε μόλις μία εβδομάδα / Φωτογραφία:
AP Photo/Anna Szilagyi

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πλέκουν σε γενικές γραμμές μέχρι στιγμής το εγκώμιο των γειτόνων της Ουκρανίας, που άνοιξαν σπίτια, γυμναστήρια και άλλες εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν τους νέους πρόσφυγες.

Η εκπρόσωπος του UNHCR, Σάμπια Μαντού, είπε χθες ότι «με αυτούς τους ρυθμούς» οι ροές εξόδου από την Ουκρανία μπορεί να μετατρέψουν τη χώρα στην πηγή «της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης αυτού του αιώνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNHCR, από τους 934.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία νωρίς σήμερα, πάνω από τους μισούς κατέφυγαν στη γειτονική Πολωνία – πάνω από 505.000 – και άνω των 116.000 πήγαν στην Ουγγαρία. Η Μολδαβία υποδέχθηκε πάνω από 79.000 και άλλοι 71.200 πρόσφυγες πήγαν στη Σλοβακία.

Σήμερα Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών της της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση. «Όλοι όσοι έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της για την πρωτοβουλία.

Όγδοη μέρα ανελέητου σφυροκοπήματος εν αναμονή των διαπραγματεύσεων

Την ίδια ώρα οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται για όγδοη μέρα στην Ουκρανία με τις σειρήνες να ηχούν ανατριχιαστικά από τα χαράματα στο Κίεβο καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν στην πρωτεύουσα, όπως προειδοποίησε ο δήμαρχος της χώρας κι ενώ αναμένονται οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα να επιχειρεί να επιβάλει τους δικούς της, σκληρούς όρους συνθηκολόγησης στην κυβέρνηση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο ενθαρρυντικό ήταν το μήνυμα του Ρώσου υπ ΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι το Κρεμλίνο ναι μεν επιμένει στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και στην κατάρτιση καταλόγου συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος, αλλά αναγνωρίζει τον Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας.

Το Κίεβο δέχθηκε ακόμη σφοδρότερα πλήγματα καθώς οι Ρώσοι εισβολείς εντείνουν την επίθεσή τους και μετακινούν δυνάμεις εγγύτερα στην πρωτεύουσα προκειμένου να την κυκλώσουν. Γύρω στις 2:00 τη νύχτα τέσσερις νέοι βομβαρδισμοί συντάραξαν το Κίεβο, ενώ λίγη ώρα πριν είχε ηχήσει ξανά ο αεροπορικός συναγερμός. Δύο εκ των εκρήξεων ακούστηκαν κοντά στον σταθμό του μετρό «Druzhby Narodiv», ενώ οι δύο πρώτες ακούστηκαν από το κέντρο του Κιέβου, με τις ουκρανικές Αρχές να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν στο πλησιέστερο καταφύγιο.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα. Ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μη συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνον άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Κίεβο: Παραμένει σε ουκρανικά χέρια η Μαριούπολη

Σε τελευταία ενημέρωση, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν «ανεπιτυχείς» στις κατευθύνσεις που προελαύνουν και ότι η Μαριούπολη παραμένει σε ουκρανικά χέρια. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι, που σφυροκοπείται από έντονους βομβαρδισμούς, θεωρείται βασικό «έπαθλο» για τους Ρώσους, καθώς θα ενώσει τις δυνάμεις τους στα νότια και τα ανατολικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ κάλεσε τους χρήστες του Διαδικτύου να μην κοινοποιούν «πληροφορίες βομβαρδισμού σε πραγματικό χρόνο»", εν μέσω ανησυχιών ότι οι αναρτήσεις τους θα βοηθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κι ότι άρχισε να συλλέγει στοιχεία. Η διαδικασία επιταχύνθηκε καθώς 38 χώρες υπέβαλαν επισήμως αναφορές για ωμότητες στο ΔΠΔ, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει λάβει ποτέ.

Πάνω από 350 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 2.000 έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με την υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας, ενώ εκατοντάδες δομές, περιλαμβανομένων νοσοκομείων, νηπιαγωγείων και κατοικιών έχουν καταστραφεί.

Η Ουκρανία υποστήριξε ότι σχεδόν 7.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μέχρι τώρα μάχες, ενώ από την πλευρά του ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για 498 νεκρούς από την έναρξη της εισβολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία κατά την έκτακτη σύνοδό της ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από το έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. 141 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ ενέκριναν το ψήφισμα, 35 απείχαν και πέντε – η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθρέα – το καταψήφισαν.

Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη Ρωσία καθώς νεαροί, μεσήλικες, ακόμη και συνταξιούχοι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να βροντοφωνάξουν την αντίθεσή τους στην εισβολή που διέταξε ο Πρόεδρός τους - μια απόφαση στην οποία, όπως ισχυρίζονται, δεν είχαν λόγο. Όμως οι ρωσικές Αρχές σκοπεύουν να σιγήσουν κάθε δημόσια διαφωνία ενάντια στην επίθεση στην Ουκρανία. Η αστυνομία καταπνίγει τις διαδηλώσεις σχεδόν τόσο γρήγορα όσο αυτές ξεπροβάλλουν, απομακρύνοντας ορισμένους διαδηλωτές μακριά και συλλαμβάνοντας άλλους. Η αστυνομία στην Αγία Πετρούπολη συνέλαβε τουλάχιστον 350 διαδηλωτές την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών που τέθηκαν υπό κράτηση ή συνελήφθησαν σε 7.624 από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη οργάνωση που παρακολουθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Ρώσοι διανοούμενοι καταγγέλλουν την εισβολή

Μέλη της ρωσικής «διανόησης» — ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και άλλοι — έχουν απευθύνει δημόσιες εκκλήσεις καταδικάζοντας τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης μιας σπάνιας «ανοιχτής επιστολής» προς τον Πούτιν που υπέγραψαν 1.200 φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του πανεπιστημίου MGIMO, και του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, που συνδέεται με το Υπουργείο Εξωτερικών και παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ελίτ της κυβέρνησης και των ξένων υπηρεσιών της Ρωσίας.

Οι υπογράφοντες διακηρύσσουν ότι είναι «κατηγορηματικά κατά των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία». "Θεωρούμε ότι είναι ηθικά απαράδεκτο να μένουμε στο περιθώριο και να σιωπούμε όταν άνθρωποι πεθαίνουν σε ένα γειτονικό κράτος. Πεθαίνουν με την ευθύνη εκείνων που προτίμησαν τα όπλα αντί για την ειρηνική διπλωματία", αναφέρει η επιστολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ