Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την χρήση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik-V, το οποίο όμως δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ναι, οι χώρες μέλη έχουν την δυνατότητα έγκρισης του εμβολίου στο πλαίσιο μιας ειδικής διαδικασίας σε έκτακτες καταστάσεις. Αυτή η απόφαση χώρας μέλους, στην δεδομένη περίπτωση αφορά την Ουγγαρία. Όμως το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ουγγαρία, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει εκτός της Ουγγαρίας, σε άλλες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία στην περίπτωση αυτή θα φέρει μόνη της την ευθύνη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και όχι οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.
Σχέδια Ορρμπάν για δοκιμές του ρωσικού εμβολίου
Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δοκιμές και να αδειοδοτήσει το Sputnik V και ότι αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει τις εισαγωγές μικρού αριθμού δόσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εισαγωγές του ρωσικού εμβολίου τον επόμενο χρόνο, αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.
Τα ουγγρικά σχέδια για την πραγματοποίηση δοκιμών και πιθανόν για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου, πράγμα πρωτοφανές για κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τροφοδοτούν τις προϋπάρχουσες εντάσεις με τις Βρυξέλλες.
Σε ερώτηση σχετικά με τα ουγγρικά σχέδια, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν ένα κράτος μέλος θέλει να χορηγήσει στους πολίτες του εμβόλιο που δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Το Sputnik V πρέπει να λάβει έγκριση πριν διατεθεί σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της Ενωσης
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, το Sputnik V πρέπει να λάβει έγκριση από τον EMA πριν διατεθεί σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της Ενωσης, τονίζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων.
«Αυτό είναι το σημείο όπου συναντώνται η διαδικασία έγκρισης και η εμπιστοσύνη για το εμβόλιο. Αν οι πολίτες μας αρχίσουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, αν αυτό δεν έχει περάσει από αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του, θα είναι πολύ δυσκολότερο να εμβολιασθεί ικανό ποσοστό του πληθυσμού», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.