Η Ουγγαρία λέει ότι δεν θα προχωρούσε στη σύλληψη του Πούτιν, εάν ο Ρώσος πρόεδρος έμπαινε στη χώρα, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα εναντίον του για την παράνομη απέλαση εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας, δήλωσε την Πέμπτη ότι παρόλο που η Ουγγαρία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ και επικύρωσε το 2001, η σύλληψη του Πούτιν δεν θα είχε καμία βάση στο ουγγρικό Δίκαιο.
«Μπορούμε να επικαλεστούμε τον ουγγρικό νόμο και βάσει αυτού δεν μπορούμε να συλλάβουμε τον Ρώσο πρόεδρο… καθώς το καταστατικό του ΔΠΔ δεν έχει δημοσιευθεί ως νόμος στην Ουγγαρία», είπε ο Γκούλιας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη «διαμορφώσει άποψη» σχετικά με το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για τον Πούτιν.
Καμία έκπληξη στην Ευρώπη για τη στάση της Ουγγαρίας όσον αφορά στο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν
Τα σχόλια μπορεί να μην προκαλέσουν τεράστιο σοκ στους Ευρωπαίους γείτονες της Ουγγαρίας, καθώς ο Όρμπαν και η κυβέρνησή του ήταν πάντα ο στενότερος σύμμαχος του Κρεμλίνου στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Αφού ο Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία, ο Όρμπαν ήταν ο πιο απρόθυμος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Επίσης, η Ουγγαρία -που είναι μέλος του ΝΑΤΟ- έχει εκφράσει αντιρρήσεις στα έθνη της Δύσης για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Ο Όρμπαν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η Ευρώπη «παρασύρεται» στον πόλεμο στο Κίεβο, ενώ έχει κάνει εκτεταμένες προσπάθειες για να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, χρονοτριβεί χαρακτηριστικά στις προσπάθειες της Σουηδίας να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Τα 123 κράτη-μέλη του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένα να ενεργήσουν βάσει του εντάλματος σύλληψης, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ο Πούτιν εισέλθει σε κάποια από αυτές τις χώρες θα πρέπει να συλληφθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου. Ωστόσο, ο Γκούλιας ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι το Καταστατικό της Ρώμης δεν έχει ενσωματωθεί στο ουγγρικό νομικό σύστημα, επομένως δεν ισχύει.
«Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι οι πιο ευοίωνες, καθώς οδηγούν τα πράγματα προς την περαιτέρω κλιμάκωση και όχι προς την ειρήνη, αυτή είναι η προσωπική μου υποκειμενική γνώμη» είπε ο Γκιούλιας για το ένταλμα σύλληψης, σε μια δήλωση που μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί ως στάση συμπάθειας προς το Κρεμλίνο.