Ο πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για τους κινδύνους που προέρχονται από την ενίσχυση του εθνικισμού στην Ευρώπη κατά την επίσκεψή του στην Ουγγαρία και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.
Απευθυνόμενος στην ουγγρική κυβέρνηση δήλωσε ότι η υποδοχή μεταναστών μαζί με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο θα ήταν ένδειξη χριστιανικότητας, κατά την ομιλία του ενώπιον της ουγγρικής ηγεσίας στο Προεδρικό Μέγαρο της Βουδαπέστης.
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ουγγαρία, ο πάπας απηύθυνε έκκληση για την απόρριψη των αυτοαναφορικών μορφών του λαϊκισμού και των αυστηρών εθνικιστικών συμφερόντων και ζήτησε την επιστροφή του «ευρωπαϊκού πνεύματος» που οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της σύγχρονης μεταπολεμικής Ευρώπης, λέγοντας ότι οι χώρες «οφείλουν να βλέπουν πέρα από τα εθνικά τους σύνορα».
Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Ουγγαρία να σεβαστεί τις μειονότητες
Στην ομιλία του ενώπιον του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο πάπας προειδοποίησε για την τάση εσωστρέφειας και επέμεινε για «την ανάγκη ανοίγματος στους άλλους».
Το πνεύμα του ουγγρικού Συντάγματος, που καλεί στον σεβασμό των μειονοτήτων, «είναι πραγματικά ευαγγελικό, απορρίπτοντας μια κάποια τάση, που ορισμένες φορές χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τις παραδόσεις και ακόμη και την πίστη, εσωστρέφειας», είπε.
Στην εξουσία από το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κραδαίνει την προσήλωσή του στην θρησκεία και την βούλησή του να υπερασπισθεί τον «χριστιανικό πολιτισμό» για να δικαιολογήσει την πολιτική του αποκλεισμού των μεταναστών από την χώρα του.
Πάπας Φραγκίσκος: Επείγον η Ευρώπη να εργαστεί σε δρόμους ασφαλείς και νόμιμους για την υποδοχή μεταναστών
Θερμός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο πάπας από την πλευρά του δεν σταματά να απευθύνει εκκλήσεις για μεγαλόψυχη υποδοχή και δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Είναι ένα θέμα, το θέμα της υποδοχής (ξένων) που προκαλεί πολλές συζητήσεις στην εποχή μας και είναι βεβαίως σύνθετο. Είναι επείγον, ως Ευρώπη, να εργασθούμε σε δρόμους ασφαλείς και νόμιμους, σε κοινούς μηχανισμούς απέναντι σε ένα ιστορικό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με την απόρριψη», είπε.
Σήμερα, που η Ρωσία πραγματοποίησε τις πρώτες μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιδρομές κατά της Ουκρανίας τους τελευταίους δύο μήνες, ο πάπας απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και για «δημιουργικές προσπάθειες για την ειρήνη» ώστε να πνιγούν αυτοί που αποκάλεσε «σολίστ του πολέμου».