Προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσουν δύσκολα ζητήματα, εκτιμά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να απαντηθούν «πολύ δύσκολα ερωτήματα» προτού η ΕΕ μπορέσει να αρχίσει καν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ πρόκειται να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι για το οποίο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 27 κρατών. Διπλωμάτες έχουν επισημάνει ότι η Ουγγαρία ενδέχεται να εγείρει εμπόδια.
Ορμπάν: «Μπορούμε να εξετάσουμε σοβαρά την ένταξη μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο;»
«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το ερώτημα - αφού στη διάρκεια του φθινοπώρου θα έχουμε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας - για το αν μπορούμε να εξετάσουμε σοβαρά την ένταξη μιας χώρας, αν θα ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο», δήλωσε ο Ορμπάν στον ούγγρικο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.
«Δεν γνωρίζουμε πόση είναι η έκταση της χώρας αυτής, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, δεν γνωρίζουμε το μέγεθος του πληθυσμού της καθώς φεύγουν (…) το να δεχθούμε μια χώρα στην ΕΕ χωρίς να γνωρίζουμε τις παραμέτρους της, θα ήταν πρωτοφανές», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
«Οπότε πρέπει να απαντήσουμε πολύ μεγάλα και δύσκολα ερωτήματα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αποφασίσουμε για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία διατηρεί θερμότερες σχέσεις με τη Ρωσία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχει επανειλημμένα έρθει σε ρήξη με την Ουκρανία. Ένα από τα ζητήματα τριβής είναι το δικαίωμα της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τη μητρική της γλώσσα, αφού το Κίεβο υιοθέτησε το 2017 νόμο που περιορίζει τη χρήση των γλωσσών των μειονοτήτων στην εκπαίδευση.
«Αγκάθι» η ουγγρική μειονότητα στην Ουκρανία
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν θα στηρίξει την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα στη διεθνή σκηνή, μέχρι να αποκατασταθεί το δικαίωμα της ουγγρικής μειονότητας - που αριθμεί περίπου 150.000 ανθρώπους- να χρησιμοποιεί τη μητρική της γλώσσα.
Η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αντιτίθεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στο Κίεβο, αν και έχει υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ