Η Αθήνα αντέδρασε με γραπτό διάβημα στην προκλητική ενέργεια του ΝΑΤΟ να ευχηθεί στην Άγκυρα για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η στάση του ΝΑΤΟ, που επανέλαβε μέσα σε ένα χρόνο τις... ευχές στη Τουρκία για την επέτειο της «Ημέρας Νίκης», προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.
Η 30η Αυγούστου 1922 σηματοδότησε την έναρξη της επίθεσης των κεμαλικών δυνάμεων στο μικρασιατικό μέτωπο που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή, τον διωγμό και τη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων.
Στο χθεσινό της μήνυμα στο Twitter η LANDCOM ανέφερε: «Η LANDCOM εύχεται χρόνια πολλά για την Ημέρα της Νίκης και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έθνος που μας φιλοξενεί. Σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ημέρα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία τους ως οικοδεσπότες μας εδώ στο LANDCOM»
Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και πέρυσι για τις ίδιες «ευχές», αφήνοντας έκθετη τη νατοϊκή Συμμαχία και τον επικεφαλής Γενικό Γραμματέα, Γενς Στόλτνεμπεργκ, για την επανάληψη του «λάθους», με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το πόσο τυχαία μπορεί να είναι η ανάρτηση.
Πέρυσι, η χώρα μας αντέδρασε άμεσα σε παρόμοια ανάρτηση, μέσω αυστηρού διαβήματος διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη. Κατόπιν η σχετική ανάρτηση «κατέβηκε».
Γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στον ΓΓ του ΝΑΤΟ
Άμεσα αντέδρασε και χθες η Αθήνα κατόπιν οδηγιών του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με γραπτό διάβημα στον Γενικό Γραμματέα για τη συγχαρητήρια ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας στην Σμύρνη προς την Τουρκία. Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με «ημέρα νίκης» κατα μίας συμμάχου χώρας.
Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ δεν έχει προβεί σε κάποια τοποθέτηση επί του θέματος κρατώντας σιγή ιχθύος.
«Ημέρα της Νίκης»: Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι με πλήθος ανθελληνικών εκδηλώσεων
Η «Ημέρα της Νίκης» γιορτάζεται και στα Κατεχόμενα της Κύπρους από την Τουρκία. Είναι γνωστή και ως «Ημέρα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» και είναι επίσημη αργία στην Τουρκία για τον εορτασμό της νίκης στη μάχη του Ντουμλουπινάρ, στις 30 Αυγούστου 1922, κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922.
Στη μάχη, οι ελληνικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς τα μικρασιατικά παράλια, καταδιωκόμενες από τα στρατεύματα των Νεότουρκων του στρατηγού Μουσταφά Κεμάλ, όπου ακολούθησε το άδοξο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Η «Ημέρα της Νίκης» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου στη Τουρκία με πλήθος εκδηλώσεων, και αποκορύφωμα τις στρατιωτικές παρελάσεις που διεξάγονται σε πόλεις της χώρας.
Στις τελετές τιμάται το πρόσωπο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ, με ύμνους προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο μεγαλύτερος εορτασμός λαμβάνει χώρα στην Άγκυρα, αλλά στη Σμύρνη διεξάγεται η πιο παραστατική παρέλαση και συγκεκριμένα στην παραλιακή ζώνη. Οι Τούρκοι αναπαριστούν τη κατάληψη της πόλης στις 9 Σεπτεμβρίου με ανθελληνικές αναπαραστάσεις της εισόδου των κεμαλικών στρατευμάτων στη Σμύρνη.
Φυσικά, οι Τούρκοι παραλείπουν οποιαδήποτε αναφορά στην καταστροφή της Σμύρνης και στις σφαγές του άμαχου πληθυσμού.