Η Αγκυρα επιμένει στη ρητορική της πρόκλησης και δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω σε αυτή την τακτική, καθώς το Oruc Reis πλησίασε πέρα από τα 12 ναυτικά μίλια το Καστελλόριζο.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνέχεια άλλαξε πορεία και απομακρύνθηκε ξανά.
Δίπλα του παραμένει ο στολίσκος υποστήριξης, αποτελούμενος από τα βοηθητικά πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Υπενθυμίζεται πως το «Oruc Reis» εξακολουθεί να έχει κλειστούς τους πομπούς του εδώ και 4 ώρες, αλλά φαίνεται από τις κινήσεις που κάνει ότι θα στρίψει. Η στροφή που αναμένεται να πραγματοποιήσει, πάντα βάσει της πορείας που ακολουθεί τις τελευταίες μέρες, θα είναι βόρεια-βορειοδυτική, οπότε θα επιστρέψει προς το νότιο τμήμα της NAVTEX.
Βάσει της NAVTEX που είχαν εκδώσει οι Τούρκοι στις 11 Οκτωβρίου, το «Oruc Reis» θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε μια ζώνη μέχρι 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.
Κοντά στα τουρκικά πλοία βρίσκονται πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και παρακολουθούν τις κινήσεις τους.
Η διπλωματική απάντηση της Ελλάδας
Από την ελληνική πλευρά συνεχίζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.
Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας και γι' αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αμέσως την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.