Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε ένα βίντεο με τα σημαντικότερα ορόσημα του αγώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Τα ακραία φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και οι ηγέτες του πλανήτη αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δράσουν πριν να είναι αργά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει τον αγώνα κατά τις κλιματικής αλλαγής εδώ και πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια, οι χώρες της Ευρώπης ξεκίνησαν τη δράση τους από τη δεκαετία του '70 και θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με όλα τα σημαντικά ορόσημα του αγώνα που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες-ορόσημο
1973: Για τη μείωση της ρύπανσης, τη βελτίωση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της ευαισθητοποίησης απέναντι στα οικολογικά προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε το πρώτο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης.
1987: Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη έθεσε την προστασία της υγείας, των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος ως ευρωπαϊκό στόχο.
1990: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος άρχισε να ενημερώνει το κοινό και να παρακολουθεί την περιβαλλοντική δράση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
1993: Τα περιβαλλοντικά ζητήματα έγιναν μια πλήρως ενσωματωμένη ευρωπαϊκή πολιτική με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Επιπλέον, ενισχύθηκε ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών πολιτικών.
1999: Η Συνθήκη του Άμστερνταμ ανέδειξε τη βιώσιμη ανάπτυξη ως βασικό στόχο. Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής προστασίας έγινε υποχρεωτική για όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως στη γεωργία, τις μεταφορές και την περιφερειακή πολιτική.
2001: Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε τα ελάχιστα πρότυπα για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, τιμωρώντας τα σοβαρά αδικήματα, όπως τις παράνομες εκπομπές αερίων, το εμπόριο της άγριας ζωής και την απόρριψη των αποβλήτων.
2015: Υπογράφηκε η Συμφωνία των Παρισίων, υποστηριζόμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος της είναι να παραμείνει η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
2018: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια ιστορική θέση. Η Ευρώπη έγινε η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που δήλωσε κατάσταση περιβαλλοντικής και κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Η επιτροπή απάντησε παρουσιάζοντας την Πράσινη Συμφωνία το 2019.
2020: Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρότεινε έναν Ευρωπαϊκό Νόμο για το κλίμα, κατοχυρώνοντας τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 55% μέχρι το 2030.
2021-2030: Το 8ο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης θα εστιάσει στην επιτάχυνση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, στις καθαρές και αποτελεσματικές ενέργειες και στην κυκλική οικονομία.