Στο φως φαίνεται να έχουν έρθει οι απαιτήσεις της Τουρκίας στη Σουηδία και τη Φινλανδία, προκειμένου να άρει το άτυπο βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία παρουσίασε στη Φινλανδία και τη Σουηδία μια λίστα με δέκα προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν ώστε να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε το δίκτυο Yeni Safak, αναφερόμενο σε έγγραφα που έχει στην κατοχή του.
Αν και η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη γνησιότητα αυτής της λίστας, το περιεχόμενό της αντιστοιχεί σε προηγούμενες επίσημες δηλώσεις της Άγκυρας.
Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία, περιγράφοντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων», υπονοώντας πως φιλοξενούν στα εδάφη τους μέλη κουρδικών ομάδων, όπως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.
Η λίστα των αιτημάτων, εάν επιβεβαιωθεί η γνησιότητά της, δείχνει ότι οι φόβοι που σχετίζονται με την τρομοκρατία εξακολουθούν να αποτελούν βασικό ζήτημα για την Άγκυρα αναφορικά με την ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ. Επτά στις δέκα απαιτήσεις σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.
Να κλείσουν τα γραφεία του PKK και της FETO
Ως πρώτη απαίτηση η Τουρκία φέρεται να έχει από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να στηρίξουν τη χώρα «στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», συμπεριλαμβανομένου του PKK και της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ (FETO), η οποία είναι ύποπτη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, καθώς και των θυγατρικών τους ομάδων.
Μια άλλη προϋπόθεση στη λίστα της Άγκυρας είναι ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «θέσουν τους απαραίτητους νομικούς κανόνες και το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Η Τουρκία θέλει επίσης οι σουηδικές και οι φινλανδικές Αρχές να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας γραφείων για τα παραρτήματα του PKK. Οι δραστηριότητες της FETO στις δύο χώρες πρέπει να απαγορευτούν και να κλείσουν οι ιστοσελίδες και τα γραφεία Τύπου τους, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει η Yeni Safak.
Η Άγκυρα ζήτησε επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των οργανώσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, την απέλαση και την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία και την απαγόρευση των διαδηλώσεων υποστήριξής τους.
Να αρθούν οι εξοπλιστικοί περιορισμοί εις βάρος της Τουρκίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φινλανδία και η Σουηδία κλήθηκαν επίσης να μοιραστούν πληροφορίες με την Τουρκία και να άρουν τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας εις βάρος της.
Το 2019, ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εισήγαγαν απαγόρευση στο εμπόριο όπλων με την Τουρκία ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία. «Δηλώθηκε επίσης ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να εκπληρώσουν αυτές τις δεσμεύσεις», αναφέρει το τελευταίο στοιχείο της λίστας.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto παραδέχτηκε ότι η Φινλανδία, λόγω της στάσης των Τούρκων αξιωματούχων στο Ελσίνκι, έχει καταλήξει σε «ένα είδος καθαρτηρίου» το οποίο «δεν περίμενε ακριβώς».
Βεβαιότητα πως θα ξεπεραστούν οι διαφορές
Στα τέλη Μαΐου, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson απάντησε στις κύριες ανησυχίες της Τουρκίας και είπε πως της είναι εύκολο να αποδείξει ότι η Σουηδία δεν στέλνει χρήματα ή όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα προβλήματα ασφάλειας όλων των μελών πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά δεν κάλεσε δημόσια τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους, καθώς απαιτείται συναίνεση από όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ για την προσθήκη ενός νέου μέλους στη συμμαχία.
Η Φινλανδία και η Σουηδία, οι οποίες παρέμειναν εκτός ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποφάσισαν να ενταχθούν στο μπλοκ στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία επέκρινε το μέτρο, λέγοντας ότι το θεωρεί απειλή για τη δική της ασφάλεια και ως εκ τούτου πρέπει να παράσχει την κατάλληλη απάντηση.