Κάλεσμα για «αναγέννηση» της ΕΕ ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις «παραδοσιακές» οικογενειακές αξίες απηύθυναν ο Βίκτορ Όρμπαν, ο Ματέους Μοραβιέτσκι κι ο Ματό Σαλβίνι, αλλά στη συνάντησή τους στη Βουδαπέστη δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για το σχηματισμό νέας σκληρής δεξιάς παράταξης στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης συμφώνησαν στη συνάντησή τους να συνεχίσουν τις επαφές για μια πανευρωπαϊκή δεξιά πλατφόρμα με στόχο τη συνένωση των λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά παρά τη ρητορική τους δεν ανακοινώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που υπογραμμίζει τις διαφορές που εμποδίζουν τις προσπάθειές τους να αμφισβητήσουν το κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα στην Ευρώπη.
«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή αναγέννηση και θα εργαστούμε προς τον σκοπό αυτό», είπε μετά το τετ-α-τετ στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας o Όρμπαν, το συντηρητικό κόμμα Fidesz του οποίου αποχώρησε - ή αποπέμφηκε- πρόσφατα από το ΕΛΚ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο/ «Δεν υπάρχει έστω κι ένα θέμα, επί του οποίου αδυνατούμε να συμφωνήσουμε, ούτε ένα που να αντικρούονται τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε. Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι και οι τρεις τους «πιστεύουν στο μέλλον της ΕΕ», η οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις ρίζες της», περιλαμβανομένων των χριστιανικών οικογενειακών αξιών και των ισχυρών εθνικών κυβερνήσεων.
Ο Όρμπαν είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι τρεις πολιτικοί θα συζητούσαν το ενδεχόμενο συγκρότησης κοινής πλατφόρμας για τα κόμματά τους. Αλλά μολονότι όλοι τους υπογράμμισαν τους δεσμούς που τους συνδέουν, όπως οι απόψεις τους για το μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά σημεία τριβής.
Το «πρόβλημα» της Ρωσίας
Το μεγαλύτερο εξ’ αυτών φαίνεται πως είναι η Ρωσία. Ο Όρμπαν και ο Σαλβίνι έχουν καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, αλλά Πολωνοί πολιτικοί αντιτίθενται σ’ αυτή την προοπτική καθώς η Βαρσοβία διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για τις επιδιώξεις της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία κατηγορεί για ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις κρατών της ανατολικής Ευρώπης για να ανακτήσει την επιρροή που ασκούσε η ΕΣΣΔ στην περιοχή. «Η Ρωσία κινητοποιεί δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία κι ο Μοραβιέτσκι πήγε στη Βουδαπέστη για να οργανώσει ένα πολιτικό μπλοκ υπέρ του Πούτιν με τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.
Την ίδια ώρα ο Όρμπαν προσπαθεί να ανακτήσει επιρροή στην Ευρώπη μετά το διαζύγιο με το κεντροδεξιό ΕΛΚ, μετά από χρόνια διαμάχη για τη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του σ’ όλους τους τομείς του δημόσιου βίου στην Ουγγαρία και την κριτική ότι προκάλεσε διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα του. Η διαπραγμάτευση και ο πιθανός «γάμος» ευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων θα ήταν, σύμφωνα με αναλυτές, ένα κατόρθωμα για τον Όρμπαν, το κόμμα του οποίου εκπροσωπείται από λιγότερους ευρωβουλευτές σε σύγκριση με τη Λέγκα του Σαλβίνι ή το πολωνικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PIS). Σαλβίνι και Μοραβιέτσκι, από την άλλη δεν βιάζονται, καθώς τα κόμματά τους ηγούνται ήδη πολιτικών παρατάξεων στο ευρωκοινοβούλιο με ευρωβουλευτή της Λέγκα επικεφαλής της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» και ευρωβουλευτή του PIS στο τιμόνι της ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών». Μια ένωσή τους θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη παράταξη στην ευρωβουλή.