Ο αντισημιτισμός στο Twitter έχει υπερδιπλασιαστεί από τότε που ο Έλον Μασκ ανέλαβε την πλατφόρμα, αναφέρει μια ανησυχητική έρευνα.
Τις ημέρες αφότου ο Έλον Μάσκ ανέλαβε το Twitter τον Οκτώβριο του 2022, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει γνωρίσει μια αύξηση της ρητορικής μίσους.
Ειδικά τα αντισημιτικά όμως tweets υπερδιπλασιάστηκαν σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία τεχνολογίας CASM Technology και το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (Institute for Strategic Dialogue).
Από τον Ιούνιο έως τις 26 Οκτωβρίου 2022, την ημέρα πριν από την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ, υπήρξε εβδομαδιαίος μέσος όρος 6.204 tweets που θεωρήθηκαν «εύλογα αντισημιτικά». Αλλά από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου 2023, ο μέσος όρος ήταν 12.762 - μια αύξηση 105%. Συνολικά, συνολικά 325.739 tweets από 146.516 λογαριασμούς χαρακτηρίστηκαν ως «εύλογα αντισημιτικά» κατά τη διάρκεια της μελέτης που εκτεινόταν από την 1η Ιουνίου 2022 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2023.
Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης εντοπίστηκαν τα αντισημιτικά σχόλια
Για να εντοπιστούν εύλογα αντισημιτικά tweets, οι ερευνητές συνδύασαν 22 δημοσιευμένους αλγορίθμους εντοπισμού ρητορικής μίσους σε έναν ενιαίο μηχανισμό. Πέρασαν από όλα τα tweets - πάνω από ένα εκατομμύριο συνολικά - που περιείχαν οποιαδήποτε από τις 119 λέξεις, φράσεις, προσβολές και επίθετα που σχετίζονται με τον αντισημιτισμό.
Με την εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν κατά το 75% ακριβές στον ετνοπισμό τέτοιου περιεχομένου χρησιμοποιήθηκε ένας αλγόριθμος για να αναδείχτούν 10 διαφορετικά θέματα αντισημιτισμού που παρατηρήθηκαν στα tweets. Ορισμένα επικεντρώθηκαν στη χρήση συγκεκριμένων αντισημιτικών υποτιμητικών επιθέτων. Άλλα παρέπεμπαν σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με κρυφή εβραϊκή επιρροή και έλεγχο.
Ο Σόρος, ο Kanye West και ο Ζελένσκι
Τα αντισημιτικά tweets που απευθύνονταν στον Εβραίο επενδυτή Τζορτζ Σόρος αναφέρθηκαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, πάνω από 19.000 φορές, με tweets που υποστήριζαν ότι ήταν μέλος μιας κρυφής, εβραϊκής ή «ναζιστικής» παγκόσμιας τάξης.
Ένα άλλο θέμα ήταν τα tweets που υπερασπίζονταν τον ράπερ Ye, πρώην Kanye West, ο οποίος είχε κάνει μια σειρά από αντισημιτικά σχόλια μετά τη σύντομη επαναφορά του λογαριασμού του από τον Μασκ.
Η έρευνά η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλα ανάλογα ιδρύματα, διαπίστωσε επίσης ότι περίπου 4.000 από τα αντισημιτικά tweets επικεντρώνονταν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτά ισχυρίζονταν ποικιλοτρόπως ότι η σύγκρουση προκλήθηκε από τους Εβραίους ή ότι οι Εβραίοι προκάλεσαν κρυφά τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Περιείχαν επίσης άμεσο αντισημιτισμό που στρεφόταν κατά του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος.
Η πολιτική του Μασκ έδωσε αέρα στη ρητορική μίσους;
Η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ ήρθε σε μια περίοδο όπου εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter θέσπισαν σταδιακά πολιτικές για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, της ρητορικής μίσους και της παρενόχλησης, ή για την αύξηση της «ευγένειας», όπως το ίδιο το Twitter το περιέγραψε το 2018, και δημιούργησαν τις ομάδες και τα εργαλεία για την επιβολή τους.
Ο Μασκ έστρεψε την πλατφόρμα προς μια διαφορετική κατεύθυνση αφού ανέλαβε τον έλεγχο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ανεξάρτητο Συμβούλιο Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter διαλύθηκε, οι λογαριασμοί που είχαν απαγορευτεί προηγουμένως αποκαταστάθηκαν και πάνω από το μισό προσωπικό του Twitter απολύθηκε ή απλώς έφυγε, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους υπεύθυνους για την επιβολή των πολιτικών ρητορικής μίσους της εταιρείας.
Το μιντιακό θέαμα γύρω από την εξαγορά του Μασκ, μαζί με τις πολύ έντονες απόψεις του για την ελευθερία του λόγου, πιθανότατα ενθάρρυνε επίσης ακριβώς εκείνους τους ανθρώπους να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην πλατφόρμα που είχαν πέσει θύμα των προηγούμενων προσπαθειών της να αντιμετωπίσει το μίσος. Περίπου 3.855 λογαριασμοί που εντοπίστηκαν ότι δημοσίευσαν τουλάχιστον ένα εύλογα αντισημιτικό tweet εντάχθηκαν στο Twitter τις 10 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μασκ, αναφέρεται στην έρευνα. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα μικρό μόνο ποσοστό των 146.516 λογαριασμών που έστειλαν τουλάχιστον ένα αντισημιτικό tweet κατά τη διάρκεια ολόκληρης της μελέτης γράφει το The Conversation.
Στις 15 Φεβρουαρίου, 45 ημέρες μετά την αρχική συλλογή των δεδομένων, η έρευνα συγκέντρωσε εκ νέου όλα τα tweets που αναγνωρίστηκαν ως αντισημιτικά. Τα tweets μπορεί να μην είναι διαθέσιμα για πολλούς λόγους, και η επιβολή του Twitter είναι μόνο ένας από αυτούς. Όσο ατελής και αν είναι αυτή η διαδικασία, δίνει μια πρόχειρη εικόνα για το τι μπορεί να συμβαίνει όσον αφορά την αφαίρεση των αντισημιτικών αναρτήσεων. Και κατά τη διάρκεια αυτών των ημερομηνιών, 17.589 αντισημιτικά tweets κατέβηκαν, δηλαδή το 8,5% του συνόλου.
Νέο κύμα αντισημιτισμού στον κόσμο
Τα ευρήματά αυτά έρχονται σε μια εποχή που πολλοί φοβούνται αυξανόμενες απειλές για τις εβραϊκές κοινότητες. Το 2021, η Anti-Defamation League εντόπισε τον υψηλότερο αριθμό αντισημιτικών περιστατικών -συμπεριλαμβανομένων παρενοχλήσεων, βανδαλισμών και επιθέσεων- στις ΗΠΑ από τότε που άρχισε να καταγράφει τους αριθμούς το 1979. Και αυτό δεν είναι μόνο αμερικανικό φαινόμενο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Community Security Trust κατέγραψε παρόμοια έξαρση της αντιεβραϊκής δραστηριότητας, ενώ στη Γερμανία, τα αντιεβραϊκά εγκλήματα αυξήθηκαν κατά 29% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η μελέτη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει δείξει ξανά και ξανά πόσο ισχυρά συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κουλτούρας και των ιδεών που διέπουν τη συμπεριφορά των χρηστών τους. Τελικά, ο πολλαπλασιασμός των tweets που θεωρούν τους Εβραίους υπεύθυνους για όλα τα δεινά του κόσμου, που κυκλοφορούν σκοτεινές συνωμοσίες ελέγχου και συγκάλυψης ή που πυροδοτούν υποτιμητικές επιθέσεις που απευθύνονται στους Εβραίους, μόνο να υποστηρίξει τον αντισημιτισμό στο διαδίκτυο και στον πραγματικό κόσμο μπορεί, καταλήγει το ανησυχητικό δημοσίευμα.