Την αντίδραση της Άγκυρας, προκάλεσε άρθρο του Economist που χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «νταή» που οδηγεί την Τουρκία στα πρόθυρα της δικτατορίας.
Με τις εκλογές στην γείτονα χώρα να κλειδώνουν για τις 14 Μαΐου, ο βρετανικός Economist δημοσίευσε ένα άρθρο για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, υπό το καθεστώς Ερντογάν.
Με τίτλο, «Η Τουρκία μπορεί να είναι στα πρόθυρα της δικτατορίας», το άρθρο του βρετανικού μέσου προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής πλευράς, δια στόματος του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.
Τουρκική προεδρία: «Ο Economist ανακυκλώνει την πνευματικά τεμπέλικη, βαρετή και σκόπιμα λανθασμένη απεικόνιση της Τουρκίας»
Ο Αλτούν ανήρτησε τα εξής στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:
«Άντε πάλι τα ίδια! Ο Economist ανακυκλώνει την πνευματικά τεμπέλικη, βαρετή και σκόπιμα λανθασμένη απεικόνιση της Τουρκίας. Φαίνεται ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας μέσα από κλισέ, παραπληροφόρηση και κραυγαλέα προπαγάνδα.
Οι εξωφρενικοί τίτλοι και οι προκλητικές εικόνες μπορεί να τους βοηθήσουν να πουλήσουν το λεγόμενο περιοδικό τους, γι’ αυτό τους συγχαίρουμε για τις έξυπνες τεχνικές μάρκετινγκ! Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στο κοινό ότι πρόκειται για δημοσιογραφία εντυπώσεων που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.
Ο τουρκικός λαός έχει επανειλημμένα επιδείξει τη δέσμευσή του στη δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία. Το πολιτικό μας σύστημα έχει υποστεί πολλές δοκιμασίες, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, όταν ο λαός μας έχυσε το αίμα του για να σώσει τη δημοκρατία μας.
Όταν ο Πρόεδρός μας Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες μας να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, η απάντησή τους ήταν ένα μάθημα διαχρονικό. Οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι και συντάκτες του Economist προφανώς ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να παρέχουν αξιοπρεπή δημοσιογραφία για τον αγώνα του λαού μας για τη δημοκρατία μας.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανεξήγητο και διαρκές μίσος τους εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου μας, ο οποίος έχει κερδίσει σε όσες εκλογές έχει λάβει μέρος. Εάν δεν μπορείτε να μπείτε στον κόπο να διερευνήσετε πώς και γιατί το τουρκικό κοινό εμπιστεύεται τον Ερντογάν, γιατί να σας πάρει κανείς στα σοβαρά;!
Η χώρα μας οδεύει προς μια ακόμη εκλογική περίοδο, όπου υπάρχει μια έντονη συζήτηση για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μας. Υπάρχει δημοκρατική πολιτική και η αντιπολίτευση προσπαθεί να καταλήξει στη στρατηγική της εδώ και μήνες.
Η ζωντάνια της τουρκικής δημοκρατίας και η αφομοίωση του πολιτικού συστήματος από τον λαό μας είναι πολύ ισχυρές. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Economist δεν θα μπει ποτέ στον κόπο να κάνει αναφορά για τι πραγματικά συμβαίνει στην Τουρκία. Θέλω απλώς να προειδοποιήσω τους ανυποψίαστους αναγνώστες για τη θλιβερή τους κατάσταση!».