Οι θάνατοι των 6 ομήρων μπορεί να αυξήσουν δραματικά την πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Η ανακάλυψη των έξι πτωμάτων έχει προκαλέσει νέες διαδηλώσεις καθώς αυξάνεται η οργή για τον χειρισμό της κατάστασης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αναφέρει ο ανταποκριτής της βρετανικής Guardian, στην Ιερουσαλήμ.
Μέσα σε μια νύχτα, οι φήμες ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είχαν βρει πτώματα στη Γάζα είχαν εξαπλωθεί. Όλοι στο Ισραήλ γνώριζαν ότι τα πτώματα ήταν πιθανότατα όμηροι που είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου. Οι ζοφερές λεπτομέρειες - πόσοι, η ταυτότητά τους και πώς και πότε πέθαναν - αποκαλύφθηκαν σιγά σιγά τις πρώτες ώρες της Κυριακής, προκαλώντας αυξανόμενη θλίψη και οργή σε ολόκληρη τη χώρα. Μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από σήμερα το απόγευμα, καθώς και απεργία που προκηρύχθηκε αύριο, Δευτέρα, μπορούν να παραλύσουν τη χώρα.
H τραγωδία των 6 στη Γάζα
Τα πτώματα των έξι ανθρώπων που απήχθησαν ζωντανοί από τη Χαμάς - Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi και Master Sgt Ori Danino - βρέθηκαν σε μια σήραγγα της Ράφα 20 μέτρα κάτω από τη γη, ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε ζωντανός ένας άλλος όμηρος, ο Qaid Farhan Alkadi, σε σχετικά καλή κατάσταση την περασμένη εβδομάδα.
Ο Hersh Goldberg-Polin, ισραηλινοαμερικανός πολίτης, εμφανίστηκε σε βίντεο της Χαμάς τον Απρίλιο. Από τα πλάνα ήταν σαφές ότι το αριστερό του χέρι είχε ακρωτηριαστεί. Οι αρχικές νεκροψίες έδειξαν ότι και οι έξι είχαν πεθάνει από πυροβολισμούς στο κεφάλι, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Οι IDF δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν από την Χαμάς την Παρασκευή ή το Σάββατο, λίγο πριν φτάσουν τα στρατεύματα στην τοποθεσία, για να αποτραπεί η διάσωσή τους.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού μέσου ενημέρωσης είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι εξελίξεις μπορεί να πυροδοτήσει αυτή η νέα τραγωδία στην αιματηρή σύγκρουση, αλλά η οργή για τους θανάτους τους θα μπορούσε να είναι η το αναγκαίο καύσιμο για ένα νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων στο Ισραήλ, με αίτημα την κατάπαυση του πυρός και την συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, καθώς και εκκλήσεις για νέες εκλογές με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι κωλυσιεργεί σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για το δικό του πολιτικό όφελος.
Μετά από μια καλοκαιρινή ανάπαυλα, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους συγκέντρωσαν μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες. Οι διαδηλωτές είχαν ήδη κινητοποιηθεί από την ανάκτηση, πριν από δύο εβδομάδες, των σορών άλλων έξι ομήρων, πέντε από τους οποίους ήταν προηγουμένως γνωστό ότι ήταν νεκροί, και από την καθυστέρηση των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός. Η δημόσια υποστήριξη για μια συμφωνία παραμένει υψηλή. Η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη φέρεται να κατέληξε σε έναν καυγά μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, γύρω από το ζήτημα, υποστηρίζεται.
Οργή στο Ισραήλ για τον θάνατο των ομήρων
Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί το κοινό να προετοιμαστεί για εκτεταμένες διαδηλώσεις την Κυριακή. «Από αύριο, η χώρα θα ταρακουνηθεί … Η εγκατάλειψη τελείωσε», ανέφερε. Την Κυριακή, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, διαμαρτυρόμενοι υπέρ της συμφωνίας, ενώ από το απόγευμα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Επίσης κηρύχθηκε γενική απεργία αύριο, Δευτέρα.
Οι δήμαρχοι του Τελ Αβίβ και της γειτονικής Γκιβαταγίμ ανακοίνωσαν ότι οι δήμοι θα απεργήσουν τη Δευτέρα για να απαιτήσουν την επιστροφή των ομήρων, και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Το Histadrut, το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ, κήρυξε γενική απεργία από τις 6 το πρωί της Δευτέρας μετά από εκκλήσεις των οικογενειών των ομήρων και του ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ.
Αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ζήτησε από την γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει ένα αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος στα δικαστήρια για να μπλοκάρει την προγραμματισμένη πανελλαδική απεργία που στοχεύει να πιέσει τον κυβερνητικό συνασπισμού να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.
Στην επιστολή του προς τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, ο Σμότριτς υποστηρίζει ότι μια απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια.
Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία - η οποία θα έκλεινε τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των εξερχόμενων πτήσεων - έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.
Θα αντέξει ο Νετανιάχου τις αντιδράσεις;
Αυτή η κινητοποίηση εντός της χώρας είναι κρίσιμη. Θα σημαίνει ότι το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, η μόνη σημαντική οδός εισόδου και εξόδου από τη χώρα, θα κλείσει, και θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, κοστίζοντας στην οικονομία εκατομμύρια σέκελ, σημειώνει η Guardian. Τ
ο Histadrut δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα από τον Μάρτιο του 2023, όταν ο Νετανιάχου προσπάθησε να απολύσει τον Γκάλαντ λόγω της αντίθεσής του στα αμφιλεγόμενα σχέδια της κυβέρνησης για τη δικαστική μεταρρύθμιση. Ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του και οι προτεινόμενες αλλαγές στο δικαστικό σύστημα αναβλήθηκαν μέχρι τη θερινή σύνοδο της Κνέσετ. Η οικονομική πίεση χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία εναντίον του Νετανιάχου πέρυσι.
Τώρα, τίθεται το ερώτημα αν ένα νέο κύμα διαδηλώσεων μπορεί να φέρει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ, με επίκεντρο την κυβέρνηση του Νετανιάχου, εξελίξεις που θα επιδράσουν καθοριστικά στην αιματηρή σύγκρουση στην Μέση Ανατολή.
Φωτογραφίες AP