«Ντροπή» χαρακτήρισε το νόμο της Ουγγαρίας που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ερωτηθείσα σχετικά κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βέλγο Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Βελγίου.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τους αρμόδιους επιτρόπους να γράψουν επιστολή προς τις ουγγρικές αρχές εκφράζοντας την ανησυχία πριν το νομοσχέδιο τεθεί σε εφαρμογή.. «Αυτός ο νόμος ξεκάθαρα κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και είναι αντίθετο στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Δεν κάνουμε συμβιβασμούς», τόνισε και προσέθεσε: «Θα χρησιμοποιήσω όλες τις δυνάμεις της Κομισιόν για να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει εγγύηση για τα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών όποιος κι αν είναι κάποιος, όπου κι αν μένει».
Η Κομισιόν θα απευθύνει προειδοποιητική επιστολή στην Βουδαπέστη για να εκφράσει τις «ανησυχίες» της σε νομικό επίπεδο για την εφαρμογή ενός νόμου που «διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Κομισιόν, κινούμενη προς άλλη μία διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βουδαπέστης.
«Πιστεύω ακράδαντα σε μία Ευρωπαϊκή Ενωση όπου ο καθένας μπορεί να είναι ελεύθερος να αγαπάει όποιον θέλει (…) θα χρησιμοποιήσω όλες τις εξουσίες που διαθέτει η Κομισιόν για να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου και αν ζουν».
16 ευρωπαϊκές χώρες
Δήλωση που έχει υπογραφεί από 16 κράτη-μέλη της Ενωσης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει κατά του νόμου της κυβέρνησης Ορμπάν.
Τα 16 κράτη της ΕΕ εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» από τις διακριτικές ρυθμίσεις απέναντι στα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης υπό το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.
Η δήλωση συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Βελγίου και υπογράφεται από την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, της Ισπανίας, την Δανία, την Φινλανδία, την Σουηδία, τις τρεις βαλτικές χώρες και την Ελλάδα. Η Πορτογαλία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της προς το κείμενο, το οποίο δεν μπόρεσε να υπογράψει επικαλούμενη την στάση ουδετερότητας που πρέπει να τηρήσει καθώς ασκεί την προεδρία της Ενωσης.
«Εξετάζουμε τον νόμο για να διαπιστώσουμε αν και με ποιον τρόπο παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα.