Οργή στην Αγκυρα κατά του Ακιντζί -Μετά το σχόλιό του για την τουρκική εισβολή στη Συρία - iefimerida.gr

Οργή στην Αγκυρα κατά του Ακιντζί -Μετά το σχόλιό του για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ/Petros Karadjias
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε σχόλιο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ότι από την τουρκική εισβολή στη Συρία, «δεν χύνεται νερό αλλά αίμα».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι με αναρτήσεις του στο Twitter κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι αγνοεί πως στόχος της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία «όπως και η Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974» (όπως χαρακτήρισε την εισβολή του Αττίλα στη μεγαλόνησο) είναι «η σταθερότητα» στην περιοχή και υποστήριξε ότι το σχόλιό του τουρκοκύπριου ηγέτη «στερείται ιστορικής γνώσης και συνείδησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η δήλωση του Ακιντζί με την ιδιότητά του ως Προέδρου σήμερα είναι μια δήλωση που στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Οκτάι.

https://twitter.com/fuatoktay/status/1183224259017089024

Ακιντζί: «Αίμα ρέει όχι νερό» από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Στην ανάρτησή του, η οποία προκάλεσε την οργή της Άγκυρας και έχει στο μεταξύ «κατέβει» από το λογαριασμό του στο Facebook, ο Ακιντζί σχολίασε γιατί καθυστέρησε να σχολιάσει την τουρκική επιχείρηση στη Συρία: «Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις "ναι" ή "όχι” . Εάν δεν μπορείς να δεις την ευκαιρία να επηρεάσεις με τα λεγόμενά σου την κατάσταση, ίσως χρειαστεί να μείνεις σιωπηλός».

Ο Ακιντζί τόνισε ότι κατά τη γνώμη του «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία να μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία να μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου [να βελτιώνονται]. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, που προκάλεσε η φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου σκοτώθηκαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί άλλοι, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ