Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, περιέγραψε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης τη Δευτέρα σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της ηπείρου, καθώς μετρά σχεδόν 700 χρόνια ζωής, με τον καγκελάριο Σολτς να δίνει το «παρών» και το πρακτορείο Reuters να παραθέτει μια λίστα με τις βλέψεις του για το πώς φαντάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον.
Σολτς: Η Ουκρανία, η ειρηνική αποστολή και η διεύρυνση της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε ως ένα σχέδιο ειρήνης για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των κρατών μελών της και γι'αυτό θα σταθεί με όλη τη δέουσα αποφασιστικότητα απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας το Κίεβο οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά.
«Σήμερα, εναπόκειται σε εμάς να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτήν την υπόσχεση ειρήνης – καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να διαφυλάξει την ασφάλειά της, την ανεξαρτησία της και τη σταθερότητά της και ενόψει των εξωτερικών προκλήσεων. Αυτή είναι η νέα ειρηνευτική αποστολή της Ευρώπης» είπε ο Σολτς.
Υπογράμμισε, ακόμη, τη δέσμευσή του ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ουκρανία, η Μολδαβία και τελικά η Γεωργία θα πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ.
Στη μάχη για την πλειοψηφία και την ισορροπία του Ευρωκοινοβουλίου
Επίσης, ο Σολτς πίεσε για περισσότερη πλειοψηφία στην ΕΕ, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και φορολογίας, για να καταστεί το μπλοκ έτοιμο για τη διεύρυνση και να αποφευχθούν τα αδιέξοδα που προκαλούνται από τα μεμονωμένα κράτη που εκμεταλλεύονται το δικαίωμα αρνησικυρίας.
«Στις περιπτώσεις που απαιτείται ομοφωνία, ο κίνδυνος μια μεμονωμένη χώρα να χρησιμοποιήσει το βέτο της και να εμποδίσει όλες τις άλλες να προχωρήσουν, αυξάνεται με την προσθήκη κάθε νέου κράτους μέλους. Όποιος πιστεύει οτιδήποτε άλλο αρνείται την πραγματικότητα της Ευρώπης», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία θα μπορούσε να ξεκινήσει για ζητήματα όπως οι κυρώσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Προειδοποίησε, ακόμη, πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα «εκραγεί» εάν διευρυνθεί κατά τις έδρες που θα δικαιούνται τα νέα κράτη μέλη σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. «Είναι για καλό που οι Συνθήκες προβλέπουν ανώτατο όριο 751 ευρωβουλευτών… Εάν δεν θέλουμε να "εκραγεί" το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε χρειαζόμαστε μια νέα ισορροπία όσον αφορά τη σύνθεσή του. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό σεβόμενοι επίσης τη δημοκρατική αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε εκλογική ψήφος έχει περίπου το ίδιο βάρος».
Ο Σολτς πρότεινε επίσης οι Επίτροποι, που προς το παρόν προέρχονται ένας από κάθε κράτος μέλος, να αρχίσουν να μοιράζονται θέσεις εργασίας για να αποτρέψουν την ανάπτυξη του μηχανισμού πέρα από την ικανότητα λειτουργίας του, με την επόμενη διεύρυνση. «Εάν… επιμείνουμε ότι κάθε Επίτροπος είναι υπεύθυνος για έναν ξεχωριστό τομέα πολιτικής, αυτό θα οδηγούσε… σε μια καφκική κατάσταση πραγμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για κάθε χώρα να έχει τον δικό της Επίτροπο. «Γι’ αυτό δεν θέλω να αλλάξω την αρχή "ένας Επίτροπος ανά χώρα". Αλλά πού είναι το κακό να υπάρχουν δύο Επίτροποι που να είναι από κοινού υπεύθυνοι για τον ίδιο τομέα;», διερωτήθηκε ο Σολτς.
Την ανάγκη για στροφή στην κυκλική οικονομία επεσήμανε ο Σολτς
Η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο αυτόνομη σε όλους τους τομείς, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, και να στέκεται πιο ενωμένη στην υπεράσπιση των αξιών και των συμφερόντων της σε όλο τον κόσμο, τόνισε, ακόμη, ο Σολτς. Άσκησε, μάλιστα, πιέσεις για ένα μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι σπάνιες πρώτες ύλες μέσω της επαναχρησιμοποίησής τους.
«Μεγάλο μέρος του λιθίου, του κοβαλτίου, του μαγνησίου και του νικελίου στο οποίο βασίζονται τόσο απεγνωσμένα οι επιχειρήσεις μας βρίσκεται ήδη εδώ στην Ευρώπη. Σε κάθε κινητό τηλέφωνο, σε κάθε μπαταρία αυτοκινήτου, πολύτιμοι πόροι περιμένουν να αξιοποιηθούν», σημείωσε. Σε πολλές περιπτώσεις, η τεχνολογία για να γίνει αυτό υπάρχει ήδη και αυτό που χρειαζόταν είναι κοινά πρότυπα για τη μετάβαση σε μια πραγματική κυκλική ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι αμυντικές προμήθειες και η μείωση του χρέους στο επίκεντρο
Ο Σολτς προέτρεψε, επίσης, την ΕΕ να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για μια κοινή αμυντική προμήθεια. «Η ασυντόνιστη συρρίκνωση των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων και των αμυντικών προϋπολογισμών του παρελθόντος θα πρέπει τώρα να αντικατασταθεί από μια συντονισμένη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων», είπ και συμπλήρωσε: «Πέρα από την κοινή κατασκευή και προμήθεια, θα χρειαστεί οι επιχειρήσεις μας να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά σε έργα εξοπλισμών». Για να επιτευχθεί αυτό, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επανεξετάσουν τις εθνικές τους επιφυλάξεις και τους κανονισμούς, όπως εκείνους που αφορούν τη χρήση και την εξαγωγή συστημάτων κοινής κατασκευής, είπε ο Σολτς.
Κάλεσε, μάλιστα, γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Σλοβακία και οι σκανδιναβικές να συμπλεύσουν με τη Γερμανία για την κατασκευή της μελλοντικής αεράμυνας.
Ο καγκελάριος ζήτησε επίσης πιο ευέλικτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο μπλοκ, ειδικά σε περιόδους κρίσης. «Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένα την ακόμη μεγαλύτερη χρήση της επιλογής ανάθεσης αποστολών σε ομάδες κρατών μελών που είναι προετοιμασμένες να τις αναλάβουν, γνωστές ως "συνασπισμοί των προθύμων". Αυτός είναι ο καταμερισμός εργασίας της ΕΕ με την καλύτερη του έννοια».
Τέλος, σύμφωνα με τον καγκελάριο Σολτς, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία για το πώς να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους τους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι δεσμευτική, να διευκολύνει την ανάπτυξη και να είναι πολιτικά εμπορεύσιμη…Ταυτόχρονα, πρέπει να επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό των οικονομιών τους μέσω επενδύσεων», κατέληξε.