Oι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων προειδοποιούν για κύμα διεθνούς αστάθειας αν δεν προχωρήσσει ο πυρηνικός αφοπλισμός και η κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής.
Οι ευρωβουλευτές εκτίμησαν, σε έκθεση που ενέκριναν σήμερα, ότι η διάβρωση της αρχιτεκτονικής των διεθνών Συνθηκών για τον πυρηνικό αφοπλισμό με την ταυτόχρονη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα πυρηνικού ολέθρου.
Από τους υπερηχητικούς πυραύλους, τα drones και μέχρι και την δυνατότητα επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων με ψηφιακά μέσα φαίνεται πως στα λάθος χέρια αυτή η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής με άνευ προηγουμένου δυνατότητες.
Χωρίς Συνθήκες δεν υπάρχει σταθερότητα
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν φόβους ότι η αποχώρηση από σημαντικές Συνθήκες ελέγχου των όπλων ή η έλλειψη τέτοιων συνθηκών θα έβλαπτε σοβαρά τα διεθνή καθεστώτα ελέγχου των όπλων που παρείχαν κάποια σταθερότητα εδώ και δεκαετίες. Αυτό θα υπονόμευε επίσης τις σχέσεις μεταξύ κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, προσθέτουν.
Αντιτιθέμενοι σθεναρά στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ως μέσο για την επίλυση γεωπολιτικών διαφορών, οι ευρωβουλευτές καλούν όλα τα πυρηνικά κράτη να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του ρόλου και της σημασίας των πυρηνικών όπλων στα δόγματά τους για την ασφάλεια.
Διατρανώνουν μάλιστα την πλήρη υποστήριξή τους στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) ως ένα από τα πιο αποδεκτά νομικά και δεσμευτικά μέσα, παγκοσμίως.
Γι' αυτό το λόγο καλούν τα κράτη μέρη της Συνθήκης να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλουν σε ένα επιτυχημένο και φιλόδοξο αποτέλεσμα της επερχόμενης 10ης Διάσκεψης Αναθεώρησης για τη NPT, στους τρεις πυλώνες της: αφοπλισμός, μη διάδοση και ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας
Ο ρόλος της ΕΕ στον πυρηνικό αφοπλισμό
Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν την ανάγκη η ΕΕ να έχει ισχυρό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες του πυρηνικού αφοπλισμού, καθώς και στην πρόλωη της χρήσης οποιουδήποτε χημικού, βιολογικού, ραδιολογικού και πυρηνικού όπλου. Επίσης αναγνωρίζουν την μέχρι τώρα συνεισφορά της Ένωσης και με χρηματοδότηση σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά απαιτούν περαιτέρω πρωτοβουλίες και μέτρα.
Ιράν και Β. Κορέα, Κίνα- οι παράγοντες αστάθειας
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις συνεχιζόμενες πυρηνικές και βαλλιστικές δραστηριότητες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, κατά παράβαση πολλών διεθνών ψηφισμάτων. Η επιτροπή τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της για διάλογο προς την κατεύθυνση εξάλειψης των όπλων μαζικής καταστροφής στην κορεατική χερσόνησο.
Αντίστοιχα, για το Ιράν η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου βλέπει θετικά από τη μία τις πολιτικές διαβουλεύσεις με τις ιρανικές αρχές σε θέματα ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αλλά καλεί το Ιράν να απόσχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες που παραβιάζουν τις σχετικές Συνθήκες.
Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για τον τρέχοντα εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων με πυρηνική ικανότητα. Καλούν την Κίνα να συμμετάσχει ενεργά και με καλή πίστη σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση.
ΗΠΑ-Ρωσία
Η αποχώρηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, με την επιμονή της τελευταίας να αρνείται να συμμορφωθεί, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος οδηγέιται σε μια νέα κούρσα εξιολισμών και επαναστρατιωτικοποίηση.
Βέβαια, η έκθεση χαιρετίζει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη του δεδηλωμένου κοινού στόχου τους να διασφαλίσουν προβλεψιμότητα σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα και να μειώσουν τους κινδύνους ένοπλων συγκρούσεων και την απειλή πυρηνικού πολέμου.