Οκτώ χρόνια μετά το ιστορικό δημοψήφισμα όπου υπερίσχυσε το Brexit, το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αλλάξει αρκετά.
Η πλειοψηφία των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, τώρα θα δέχονταν ελεύθερες μετακινήσεις πολιτών από την Ευρώπη για να επανακτήσουν ως αντάλλαγμα πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Στη μεγάλη έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) σημειώνεται ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έχει αλλάξει το περιβάλλον ριζικά».
Συγκεκριμένα, το 54% των Βρετανών που ψήφισε «leave», δηλαδή υπέρ του Brexit, απάντησε πως για να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα δέχονταν πλήρη ελευθερία μετακινήσεων για Ευρωπαίους και Βρετανούς πολίτες, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν, να ζουν και να εργάζονται και στις δύο πλευρές της Μάγχης.
Το Brexit δεν σταμάτησε τις μεταναστευτικές ροές
Σύμφωνα με τον Guardian, αυτή η μεταστροφή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί μετά το 2016, κι άρα το Brexit δεν μπορεί να θεωρείται πλέον απάντηση στα μεταναστευτικά κύματα, όπως το αντιλαμβάνονταν οι υποστηρικτές του την εποχή του δημοψηφίσματος.
Στο δείγμα όλων των Βρετανών, το ποσοστό αποδοχής ελεύθερων μετακινήσεων φτάνει το 68%, ενώ μόλις το 19% απάντησε αρνητικά.
Θετική στάση σε μια τέτοια προοπτική, που ουσιαστικά θα ακύρωνε πολλές από τις επιπτώσεις του Brexit, έχει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων στη Βρετανία, εκτός από αυτούς που ψηφίζουν το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ. Και σε αυτούς, πάντως, οι θετικές απαντήσεις συγκέντρωσαν το διόλου αμελητέο 44%.
Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, ένας στους δύο Βρετανούς (52%) θα δεχόταν εκ νέου τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων. Εντελώς μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις σχετικά με το αν οι Βρετανοί θα ήθελαν οι εταιρείες τους να δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Προτιμούν τη στροφή προς την ΕΕ, παρά προς τις ΗΠΑ
Εντύπωση προκαλεί η στάση μεγάλης μερίδας των Βρετανών (50%) που σε συνθήκες διεθνούς αστάθειας και πολέμων προτιμούν η χώρα τους να θέσει σε προτεραιότητα τις σχέσεις με την ΕΕ, παρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην ερώτηση «Ποια σχέση πιστεύετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να θέσει σε προτεραιότητα;», οι μισοί απάντησαν «τη σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονες», ενώ τη στροφή προς τις ΗΠΑ επέλεξε το 17%. Το 15% απάντησε «δεν γνωρίζω» και ένα 18% «Καμία από αυτές».
Σύσφιγξη των σχέσεων με τη Βρετανία θέλουν και οι Ευρωπαίοι
Η έρευνα του ECFR δεν έγινε μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα από Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.
Οι απαντήσεις των Ευρωπαίων βρίσκονται επίσης στην κατεύθυνση της σύσφιγξης των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και σε βαθμό χαμηλότερο από τους Βρετανούς.
Συγκεκριμένα, ενώ το 55% των Βρετανών απάντησε πως οι σχέσεις ΗΒ-ΕΕ πρέπει να γίνουν στενότερες και το 22% να μείνουν ως έχουν, τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Γερμανούς ήταν 45-28, για τους Πολωνούς 44-24, για τους Ισπανούς 41-32, για τους Ιταλούς 40-26 και για τους Γάλλους 34-28. Η τάση, δηλαδή, είναι θετική σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη.
Αντίθετα, σε όλες τις χώρες η επιλογή της περαιτέρω «αραίωσης» των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ συγκέντρωσε χαμηλά ποσοστά, με μέγιστο το 11% σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.