Οι αρχές της Ονδούρας προχώρησαν τη Δευτέρα στην καταστροφή εκατοντάδων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αυτομάτων τουφεκιών, χειροβομβίδων κι εκρηκτικών, τα οποία κατασχέθηκαν στις πέντε μεγαλύτερες φυλακές της χώρας μετά τη σύγκρουση μεταξύ μελών αντίπαλων συμμοριών σε φυλακή γυναικών τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 από αυτές.
Καταστράφηκαν 40 τουφέκια (ιδίως AR-15, AK-47, Uzi...), 222 πιστόλια, 240 πυροκροτητές, 23.860 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, 24 χειροβομβίδες και εκρηκτικά.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ραμίρο Φερνάντο Μουνιός, αξιωματικό της ονδουριανής χωροφυλακής (PMOP), οι κατασχέσεις αυτών των όπλων και η καταστροφή τους δεν είναι παρά η αρχή επιχειρήσεων που θα διαρκέσουν όλη τη χρονιά για να ανακτηθεί ο έλεγχος των φυλακών της χώρας, όπου είναι έγκλειστοι σχεδόν 20.000 άνθρωποι.
Σε αυτό το πλαίσιο πάνω από 1.600 κρατούμενοι και κρατούμενες, μέλη μάρας, όπως είναι γνωστές οι συμμορίες που κατατρομοκρατούν τους πολίτες των χωρών της βόρειας κεντρικής Αμερικής, μετήχθησαν από φυλακή σε άλλη.
Συνολικά «1.628 μέλη μάρας και συμμοριών» μετήχθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης υπό τη φρούρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, σύμφωνα με την PMOP.
«Να εξαρθρωθούν τα σχολεία του εγκλήματος»
Σκοπός είναι να «εξαρθρωθούν τα σχολεία του εγκλήματος» στα οποία έχουν μετατραπεί οι φυλακές, όπου κυκλοφορούν όπλα, τηλέφωνα, άλλα συστήματα επικοινωνίας, χάρη στο ότι διαφθείρονται φύλακες και διοικητικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας φυλακών, σχολίασε ο υπουργός Άμυνας Χοσέ Μανουέλ Σελάγια, παρών στην καταστροφή του οπλοστασίου που κατασχέθηκε.
«Μέσα από τις φυλακές γίνονται τηλεφωνικές κλήσεις προκειμένου [να διατάσσεται] να διαπράττονται εκβιασμοί, απαγωγές, δολοφονίες», εξήγησε ο υπουργός.
Την 20ή Ιουνίου, κρατούμενες που ανήκαν στη συμμορία Μπάριο 18 εισέβαλαν σε πτέρυγα φυλακής στην Ταμάρα (25 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα) όπου κρατούνταν μέλη της αντίπαλης συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα, άνοιξαν πυρ κι έβαλαν φωτιά. Τα περισσότερα από τα 46 θύματα κάηκαν ζωντανά.
Πάνω από χίλιοι φυλακισμένοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα της κεντρικής Αμερικής τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2012, πυρκαγιά στη φυλακή Κομαγιάγουα (κεντρικά) στοίχισε τη ζωή σε 362 ανθρώπους.