Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραθέτει τρία διαφορετικά άρθρα για να καταθέσει τις απόψεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Ομπάμα κάνει τρεις προτάσεις, που, όπως λέει, «αξίζει να διαβάσετε, καθώς γινόμαστε μάρτυρες της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία».
Αρχικά, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παραθέτει ένα άρθρο των «New York Times» αναφορικά με τους πρόσφυγες που έχουν φύγει μέχρι στιγμής από την Ουκρανία. «Πρώτον, μια περιγραφή της κλίμακας της ουκρανικής προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όλων μας να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες αρωγής», σχολιάζει ο Ομπάμα.
Ομπάμα: Γιατί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν είναι λύση
Στη συνέχεια, δημοσιεύει μια ανάλυση στην οποία εξηγείται το γιατί οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων δεν είναι μια απλή απάντηση για να σταματήσει η αιματοχυσία. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο, οι εκκλήσεις για μια περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων υπόκεινται στο ίδιο βασικό πρόβλημα που υπάρχει και με μια ευρύτερη εκστρατεία: Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων χωρίς να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης.
«Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα είδος ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, περιορισμένης ή άλλης, που θα αντιμετώπιζε την ανθρωπιστική κρίση, με αφορμή την οποία γίνονται τέτοιες εκκλήσεις. Η κύρια μέθοδος της Ρωσίας για τον βομβαρδισμό αμάχων σε αυτόν τον πόλεμο είναι το πυροβολικό, όχι τα αεροσκάφη, πράγμα που σημαίνει ότι μια δυτική επέμβαση που επικεντρώνεται στην κατάρριψη αεροπλάνων είτε θα αποδεικνυόταν αναποτελεσματική είτε θα κλιμακωθεί σε κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο» αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου που προτείνει ο Ομπάμα, Zack Beauchamp.
Τέλος, η τρίτη παρέμβαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ έχει να κάνει με μια υπενθύμιση ότι μπροστά στη βάναυση καταστολή υπάρχουν απλοί Ρώσοι που επιδεικνύουν τρομερό θάρρος για να αντισταθούν σε έναν παράλογο, καταστροφικό πόλεμο. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στη θαρραλέα Ρωσίδα δημοσιογράφο που διέκοψε το δελτίο ειδήσεων στη Ρωσία για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία.