Για την πιο «όμορφη νίκη» στις εκλογές στην Αλβανία έκανε λόγο ο Έντι Ράμα στην επινίκια ομιλία του μπροστά στο πλήθος των οπαδών του που -αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία -παραληρούσαν από ενθουσιασμό συνωστισμένοι στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων.
«Ήταν η πιο δύσκολη, αλλά η και η μεγαλύτερη και ομορφότερη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αλβανία. Κι η νίκη αυτή είναι δική σας», είπε ο Ράμα εγκωμιάζοντας εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν για τρίτη φορά, για τη «σοφία» και την «αποφασιστικότητά» τους.
Με το κόμμα του να έχει ήδη εξασφαλίσει 74 έδρες (επί συνόλου 140) και άρα την αυτοδυναμία ο Ράμα κατάφερε αυτό που ουδείς άλλος πριν απ’ αυτόν είχε πετύχει στα 30 χρόνια της μετακομμουνιστικής Αλβανίας, να εκλεγεί, δηλαδή, για τρίτη συνεχόμενη φορά στην πρωθυπουργία. «Το όνειρό μου είναι να μετατρέψω αυτή τη δεκαετία την Αλβανία σε πρωταθλητή των Βαλκανίων στον τουρισμό, τον αγρο-τουρισμό, την ενέργεια και τη γεωργία, αλλά και στις ταχείες, ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες», διεμήνυσε ο ίδιος καλώντας την αντιπολίτευση να ενώσει τις δυνάμεις στο «εθνικό mega-project». O Ράμα λέει ότι θέλει να μεταμορφώσει την Αλβανία σε τουριστικό κόμβο προικίζοντάς την με νέα αεροδρόμια και καλύτερες υποδομές, αλλά οι επικριτές του διαμαρτύρονται για τα συχνότατα κρούσματα διαφθοράς κι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τα σχέδιά του.
Η νέα κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί τον Σεπτέμβριο, έχει δεσμευτεί να εργαστεί για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ώστε να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Όμως η αντιπολίτευση κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών επισημαίνοντας την αποτυχία όλα τα προηγούμενα χρόνια του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού να υλοποιήσει όσα ζητούν οι Βρυξέλλες ώστε να μπει επιτέλους η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, απογοητεύοντας πολλούς από εκείνους που είχαν επενδύσει στον Ράμα, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική κονίστρα της Αλβανίας. Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής χαρακτηρίστηκαν από ορισμένα ΜΜΕ ορόσημο στην ενταξιακή πορεία της χώρας, που σκόνταψε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια λόγω και της αυξανόμενης απροθυμίας των Βρυξελλών για τη διεύρυνση της ΕΕ. Πριν από δύο χρόνια ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν που έβαλε φρένο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, μολονότι το 97% του πληθυσμού της επιθυμούν διακαώς να «γίνουν Ευρώπη»- ανάμεσά τους και η ελληνική μειονότητα, που προσβλέπει σε βελτίωση της θέσης της-.
Ο Ράμα επιρρίπτει, φυσικά, στην ΕΕ τις ευθύνες για το «παιχνίδι των καθυστερήσεων», καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αλλά ταυτόχρονα έχει ένα βουνό προβλημάτων να λύσει εντός της χώρας του, μιας από τις φτωχότερες στην Ευρώπη και με μια παραπαίουσα οικονομία που ωθεί πολλούς να αναζητούν καλύτερο μέλλον στην Ιταλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Σειρά προβλημάτων έχει να λύσει ταυτόχρονα και στην ευρύτερη περιφέρεια – π.χ. αναφορικά με τις σχέσεις της Αλβανίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και τις προσδοκίες για επαναχάραξη των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια και τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, ή με το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα -, παρά τα όποια ερείσματα του προσφέρει η σχέση του με έναν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία.
Η πανδημία του κορωνοϊού ήλθε να διογκώσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Αλβανία των 2,8 εκατ. κατοίκων την τελευταία διετία μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2019, που άφησε χιλιάδες άστεγους και τις συχνές ταραχές. Και μολονότι η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά σε μεγάλο βαθμό, το κλίμα έντασης με τις εκατέρωθεν κατηγορίες μεταξύ των κυβερνώντων Σοσιαλιστών του Ράμα και της αντιπολίτευσης και το αίμα που χύθηκε σε σποραδικά επεισόδια το προηγούμενο διάστημα δεν έχει εκτονωθεί. Το πρόβλημα της ενδημικής διαφθοράς παραμένει άλυτο, όπως και εκείνο της εγκληματικότητας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και μένει να φανεί αν η «ομορφότερη νίκη» για τον Ράμα θα αποδειχθεί εξίσου όμορφη και για την Αλβανία…