Με συμβολικές κινήσεις οι Ισραηλινοί στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά τώρα ότι 229 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.
Ο αριθμός των ομήρων αλλάζει σχεδόν καθημερινά, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας πασχίζουν να συγκεντρώσουν πληροφορίες μετά τις μαζικές απαγωγές το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ.
Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), λέει ότι ο εκτιμώμενος αριθμός των ομήρων είναι τώρα 229, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.
Μηνύματα για την απελευθέρωση των ομήρων από όλο τον κόσμο
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα δημοσίευσε μια φωτογραφία από το Μουσείο Τέχνης στο Τελ Αβίβ, όπου άδειες καρέκλες συμβολίζουν την απουσία των ανθρώπων που κρατούνται στη Γάζα.
«Σαμπάτ Σαλώμ από το #Ισραήλ, όπου έχουμε μια ευχή, να γυρίσουν πίσω οι οικογένειές μας… να μην είναι άδεια τα κρεβάτια των μωρών και οι καρέκλες γύρω από το δείπνο του Σαμπάτ, τα σπίτια των ανθρώπων να ξαναγεμίσουν με ζωή και γέλιο. Να γυρίσουν!
Στο Λονδίνο, η εβραϊκή κοινότητα στέλνει το μήνυμά της με στρωμένα άδεια τραπέζια.
«Άλλο ένα Σάββατο με άδειες θέσεις γύρω από το τραπέζι όπου θα έπρεπε να κάθονται οι πάνω από 200 όμηροι με τις οικογένειές τους», γράφει στην αναδημοσίευσή της η ισραηλινή πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Όμορφη αναπαράσταση του κενού που νιώθει το Ισραήλ, ενώ οι άνδρες, οι γυναίκες, τα παιδιά και τα μωρά του είναι ακόμα όμηροι της Χαμάς».
Στο Σίδνεϊ, σήμερα, δεκάδες παπούτσια, στα οποία ήταν δεμένα κόκκινα μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς, τοποθετήθηκαν σε πλατεία, σε μια ξεχωριστή έκκληση για την απελευθέρωσή τους.
Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ
Υπενθυμίζεται πως τέτοιες πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν και στο ισραηλινό έδαφος και συγκεκριμένα στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ.
Σε κεντρικό σημείο της Ιερουσαλήμ στήθηκαν 224 προβολείς, όσοι και οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς μετά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι προβολείς δημιούργησαν ισάριθμες στήλες φωτός, μία για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί που κρατείται στη Γάζα.
Και στο Τελ Αβίβ, αντίστοιχα, παρόμοια πρωτοβουλία στήθηκε για τα παιδιά που αγνοούνται, με μικρά αρκουδάκια και δεμένα τα μάτια τους, κρατώντας φωτογραφίες των παιδιών.