Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια», αναφέρει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Αμπάς, καθώς πραγματοποίησε αιφνίδια επίσκεψη στη Δυτική Όχθη, καθώς η βία αυξάνεται εκεί παράλληλα με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν «την ανάγκη να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων» στη Δυτική Όχθη, αναφερόμενος προφανώς στις πρόσφατες πράξεις που διαπράχθηκαν από εξτρεμιστές εποίκους, μεταφέρουν οι Times of Jerusalem.
Ο Μπλίνκεν και ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκαν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, την de facto παλαιστινιακή πρωτεύουσα, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την επίθεση τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και περισσότεροι από 240 άλλοι κρατήθηκαν όμηροι.
Καθώς το Ισραήλ συνέχισε μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που, σύμφωνα με τους υγειονομικούς αξιωματούχους της Χαμάς, έχει σκοτώσει σχεδόν 9.500 Παλαιστίνιους, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από Άραβες αξιωματούχους το Σάββατο, αφού απηύθυνε έκκληση, ανεπιτυχώς, στο Ισραήλ για πιο περιορισμένη παύση των μαχών μια ημέρα νωρίτερα.
Εκτός από την προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί στην περιοχή, ο Μπλίνκεν προσπαθεί να ξεκινήσει συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την πλήρη καταστροφή της Χαμάς, που το Ισραήλ λέει ότι είναι ο στόχος του.
Οι δύο συναντήθηκαν για περίπου μία ώρα, αλλά δεν απευθύνθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.
Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Αμπάς
Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και ότι θα πρέπει να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ. Ο Μπλίνκεν με τη σειρά του είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα και να αποκαταστήσουν τις βασικές υπηρεσίες εκεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε μια πρώτη ανάγνωση της συνάντησης.
«Ο υπουργός εξέφρασε επίσης τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να εργαστούν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των νόμιμων προσδοκιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Μίλερ ενώ εναντιώνεται σε οποιονδήποτε βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Ο Μπλίνκεν πρότεινε ότι μια «αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα είχε το μεγαλύτερο νόημα να διοικήσει τελικά τη λωρίδα, αλλά παραδέχθηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να διαδραματίσουν πιθανότατα ρόλο στην ασφάλεια και τη διακυβέρνηση στο μεσοδιάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούσαν οι αραβικές χώρες, καθώς για την Ουάσινγκτον μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε χρόνο στην Χαμάς να ανασυνταχθεί.
Πρώτη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Δυτική Όχθη από την έναρξη της σύγκρουσης
Η Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη, έχει δει τη δημοτικότητά της να συρρικνώνεται εν μέσω καταγγελιών για δωροδοκία, ανικανότητα και ευρέως μισητές ρυθμίσεις συνεργασίας για την ασφάλεια με το Ισραήλ. Δεν είναι σαφές ποιος θα διαδεχτεί τον γερασμένο και ασθενή Αμπάς, 87 ετών, σθεναρό αντίπαλο της Χαμάς, σχολιάζει η Jerusalem Post.
Η συνάντηση ήταν η δεύτερη του Μπλίνκεν με τον Αμπάς από την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Όχθη. Δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και το Reuters συμφώνησε να μην δημοσιεύσει λεπτομέρειες του ταξιδιού μέχρι να ολοκληρωθεί, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Η βία στη Δυτική Όχθη, η οποία φέτος βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα 15 και πλέον ετών, έχει αυξηθεί περαιτέρω από την έναρξη του πολέμου, με περισσότερες από 170 επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στις οποίες εμπλέκονται Εβραίοι έποικοι να έχουν καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ για την Γάζα
Eπόμενος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι η Τουρκία, προφανώς σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ.
Η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν εκφράσει την βαθύτατη δυσαρέσκειά τους και το γεγονός ότι η επίσημη και δημόσια γραμμή της Άγκυρας είναι να αποκαλεί την Χαμάς, απελευθερωτική και όχι τρομοκρατική οργάνωση.
Τελευταίο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών είναι η απόφαση της Άγκυρας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις σχετικά με την απόρριψη εκ μέρους του Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα, μετέδωσε χθες το τουρκικό πρακτορείο.