Η συνέντευξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον ήταν γεμάτη αποκαλύψεις και σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική.
Τα όσα είπε, βέβαια, ο Ρώσος πρόεδρος μπορούν να χαρακτηριστούν σοκαριστικά και εξωφρενικά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, διάρκειας δύο ωρών και επτά λεπτών, ο Ρώσος ηγέτης πήγαινε από τον έναν εξωφρενικό ισχυρισμό στον άλλον, όπως ότι η Πολωνία ξεκίνησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι η CIA ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream, υποστηρίζει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.
Οι Αμερικανοί προειδοποιήθηκαν «να μην πιστέψουν τίποτα» από τον συντονιστή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, πριν από τη δημοσιοποίησή της.
Αλλά φαίνεται ότι η συμβουλή πέρασε πάνω από αδιάφορη τουλάχιστον στον Κάρλσον ο οποίος δεν έδειξε διατεθειμένος να αμφισβητήσει αρκετούς ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου
«Η Πολωνία ξεκίνησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»
Αρχικά, ο Πούτιν φάνηκε να επιδεικνύει βαθιά γνώση της ιστορίας της περιοχής του, με τον Κάρλσον να επαινεί ακόμη και τις «εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις».
Αλλά όταν ήρθε η ώρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ερμηνεία του φάνηκε να είναι κάπως διαφορετική από την καθιερωμένη ιστορική άποψη. Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε την Πολωνία ότι ξεκίνησε την παγκόσμια σύγκρουση, συνεργαζόμενος με τον Γερμανό ηγέτη Αδόλφο Χίτλερ. Επικαλέστηκε την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία ως απόδειξη ότι αυτή έφταιγε.
«Έτσι, πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πολωνία συνεργάστηκε με τον Χίτλερ», δήλωσε ο Πούτιν. «Και παρόλο που δεν υποχώρησε στις απαιτήσεις του Χίτλερ, εντούτοις συμμετείχε στη διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας μαζί με τον Χίτλερ, καθώς οι Πολωνοί δεν είχαν παραχωρήσει τον διάδρομο του Ντάντιχ (σημερινό Γκντανσκ) στη Γερμανία, και το παράκαναν, ωθώντας τον Χίτλερ να ξεκινήσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επιτιθέμενος σε αυτούς».
«Γιατί ο πόλεμος ξεκίνησε εναντίον της Πολωνίας την 1η Σεπτεμβρίου 1939; Η Πολωνία αποδείχθηκε ασυμβίβαστη και ο Χίτλερ δεν είχε παρά να αρχίσει να εφαρμόζει τα σχέδιά του με την Πολωνία».
Στην πραγματικότητα, οι ιστορικοί αποδίδουν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην απόφαση των ναζί να εισβάλουν σε γειτονικές χώρες λόγω του επιθετικού επεκτατισμού του Χίτλερ.
Η απόφασή του να εισβάλει στην Πολωνία ήρθε αφού έστειλε στρατεύματα να καταλάβουν την Αυστρία και προσάρτησε την Τσεχοσλοβακία χωρίς επιπλήξεις από τη διεθνή κοινότητα, κάτι που πολλοί θεωρούν ότι άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα εισβολή του, αναφέρει το βρετανικό μέσο.
Η Ουκρανία «ανήκει» στη Ρωσία
Μια από τις σημαντικότερες δικαιολογίες του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η θεμελιώδης πεποίθησή του ότι η χώρα ανήκει στη Ρωσία.
Επικαλέστηκε τη δημιουργία της ΕΣΣΔ ως σημείο ίδρυσης της Ουκρανίας. Μετά τη νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως αποκαλούμε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και όλα αυτά τα εδάφη κατοχυρώθηκαν τελικά ως ανήκοντα στη Ρωσία, στην ΕΣΣΔ», εξήγησε ο Πούτιν.
«Όσον αφορά στην Πολωνία, έλαβε, προφανώς ως αποζημίωση, τα εδάφη που αρχικά ήταν γερμανικά. Τα ανατολικά τμήματα της Γερμανίας. Αυτά είναι τώρα τα δυτικά εδάφη της Πολωνίας. Φυσικά, η Πολωνία ανέκτησε την πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα και στο Ντάντσιχ».
«Η οποία πήρε και πάλι το πολωνικό της όνομα. Έτσι λοιπόν εξελίχθηκε αυτή η κατάσταση».
«Το 1922, όταν ιδρύθηκε η ΕΣΣΔ, οι Μπολσεβίκοι άρχισαν να οικοδομούν την ΕΣΣΔ και δημιούργησαν τη Σοβιετική Ουκρανία, η οποία δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν».
Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1991 μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ιστορικά η χώρα έχει επίσης κυβερνηθεί από τη Λιθουανία και την Πολωνία, καμία από τις οποίες δεν επιχειρεί να εγείρει αξιώσεις επί της χώρας.
«Η Ουκρανία είναι δορυφόρος των ΗΠΑ»
«Η Ουκρανία είναι προφανώς κράτος-δορυφόρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι προφανές. Δεν θέλω να το εκλάβετε σαν να ψάχνω για μια δυνατή λέξη ή μια προσβολή».
Ο Ρώσος ηγέτης επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη των ΗΠΑ προς την εμπόλεμη χώρα ως απόδειξη για τον ισχυρισμό του.
«Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ πηγαίνουν στην Ουκρανία. Υπάρχει μια τεράστια εισροή όπλων», δήλωσε ο Πούτιν.
«Η CIA ανατίναξε τον Nord Stream»
Ο ένοχος για τις εκρήξεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream αναζητείται από τότε που χτυπήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η επίθεση έγινε καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές πηγές ενέργειας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και συνέβαλε στην ένταση που ακολούθησε την έναρξη του πολέμου.
Όμως ο Πούτιν ήταν κατηγορηματικός, επιρρίπτοντας την ευθύνη ευθέως στη CIA.
Όταν ο Κάρλσον ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο ποιος ανατίναξε τον Nord Stream, εκείνος απάντησε: «Εσείς σίγουρα».
«Ήμουν απασχολημένος εκείνη την ημέρα. Δεν ανατίναξα εγώ τον Nord Stream. Σας ευχαριστώ πάντως», αστειεύτηκε ο Κάρλσον.
Ο Πούτιν είπε: «Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι».
Στη συνέχεια ο Κάρλσον ρώτησε αν έχει κάποια απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ ή η CIA ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση, αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε να δώσει κάποια.
«Ξέρετε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οι άνθρωποι πάντα λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, ψάξτε για κάποιον που έχει συμφέρον-κίνητρο», είπε ο Πούτιν.
«Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να αναζητήσουμε μόνο κάποιον που ενδιαφέρεται, αλλά και κάποιον που έχει την δυνατότητα, διότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί να βρεθούν στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και να πραγματοποιήσουν αυτή την έκρηξη».
«Αυτές οι δύο συνιστώσες θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους. Ποιος ενδιαφέρεται και ποιος είναι ικανός να το κάνει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Κάρλσον πίεσε τον Πούτιν: «Αν είχατε αποδείξεις και πιθανώς με δεδομένες τις υπηρεσίες ασφαλείας ή τις υπηρεσίες πληροφοριών σας, θα είχατε ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η CIA, η Δύση το έκαναν αυτό, γιατί δεν θα τις παρουσιάζατε και δεν θα κερδίζατε μια προπαγανδιστική νίκη;».
«Στον πόλεμο της προπαγάνδας, είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις τις Ηνωμένες Πολιτείες»
«Στον πόλεμο της προπαγάνδας, είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου και πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης», απάντησε ο Πούτιν.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αρνηθεί σθεναρά τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της στην επίθεση στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.
Οι υποψίες έπεσαν πιο έντονα στην Ουκρανία, όπου αξιωματούχοι αντιδρούσαν επί χρόνια στο έργο, υποστηρίζοντας ότι θα ενίσχυε τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να πουλάει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.