Δηλώσεις έκανε ο υπουργός για το Κλίμα και την Ενέργεια της Ολλανδίας, Ρομπ Γιέτεν, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ενέργειας στο Λουξεμβούργο.
«Όποιο μέτρο λάβουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Όλες οι χώρες συμμερίζονται την ανάγκη να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός και να καθησυχάσουν οι αγορές. Όποιο μέτρο λάβουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ. Η Ολλανδία είναι ανοιχτή σε έναν ευέλικτο μηχανισμό για να αποφευχθεί η εκτίναξη των τιμών που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ολλανδίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι «αρχικά θα πρέπει να εστιάσουμε στη μείωση της ζήτησης, στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και σε καλύτερες συμφωνίες για να πληρωθούν οι αποθήκες φυσικού αερίου το 2023, στο να καθησυχάσουν οι αγορές και να μειωθούν οι τιμές».
Πακέτο προτάσεων για την ενέργεια στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών στις 24 Νοεμβρίου
Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι επίσης πολύ δύσκολος και ενδεχομένως να χρειαστούν κι' άλλα μέτρα. «Θα δούμε τελικά αν οι προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνουν υπόψη αυτό που ζήτησε το Συμβούλιο. Η ασφάλεια του εφοδιασμού θα πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα», σημείωσε ο Ρομπ Γιέτεν. Όπως είπε, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, «αναμένουμε από την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα πακέτο προτάσεων με τη σωστή ανάλυση επιπτώσεων».
Τέλος, ανέφερε ότι αυτή η ενεργειακή κρίση δείχνει ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, αλλά σε περίοδο κρίσης πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. «Είμαστε ανοιχτοί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς, υπό τον όρο ότι δεν θα επιβραδυνθεί η ενεργειακή μετάβαση και δεν θα μπει σε κίνδυνο ο ενεργειακός εφοδιασμός», πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός.