Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής βρίσκεται σήμερα στη Βουλή της Ολλανδίας ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε – κι αν περάσει η ψήφος δυσπιστίας, θα σημάνει το τέλος του μακροβιότερου ηγέτη ολλανδικής κυβέρνησης στα χρονικά.
Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του λόγω διαφωνιών αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης στην Ολλανδία ο συνασπισμός του Ρούτε θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, διαδικασία που συνήθως κρατά μήνες στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Αντιπολίτευση: «Να φύγει τώρα ο Ρούτε»
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν την άμεση αποπομπή του Ρούτε σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχασε την αξιοπιστία του με τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών εταίρων για το μεταναστευτικό.
«Ο Ρούτε προκάλεσε αυτή την κυβερνητική κρίση, πρέπει να έρθει κάποιος άλλος για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στην τηλεοπτική εκπομπή Niewwsuur η Άτγιε Κούικεν, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. «Για το συμφέρον της χώρας θα πρέπει να κάνει στην άκρη», πρόσθεσε.
Τρίζει η καρέκλα του Ρούτε
Ανακοινώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Ρούτε ανέφερε ότι οι απόψεις των κυβερνητικών εταίρων ως προς τη μεταναστευτική πολιτική είναι πολύ διαφορετικές.
Κανονικά μια πρόταση μομφής δεν θα απειλούσε τον Ρούτε, αφού θα μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξη του τετρακομματικού κυβερνητικού του συνασπισμού, αλλά οι ελάσσονες εταίροι του κατέστησαν σαφές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού ότι θεωρούν αυτόν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την κυβερνητική κρίση, καθώς πίεζε να μπουν όρια στην επανένωση οικογενειών προσφύγων, μολονότι γνώριζε ότι τα μέτρα αυτά θα προκαλούσαν την αντίδραση της Χριστιανικής Ένωσης, του μικρότερου από τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν την κυβερνητική συμμαχία.
Ο ηγέτης του φιλελεύθερου D66, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε ότι ο Ρούτε συμπεριφέρθηκε «ανεύθυνα», ενώ το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDA τον αποκάλεσε «απερίσκεπτο».
Οι εταίροι του συνασπισμού δεν ξεκαθάρισαν αν θα υποστηρίξουν την πρόταση μομφής στη διάρκεια της συζήτησης στην ολλανδική Βουλή.
Ο 56χρονος Ρούτε έγινε πρωθυπουργός το 2010 και είναι ο μακροβιότερος ηγέτης κυβέρνησης στην ΕΕ μετά τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν. Είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να διεκδικήσει την επανεκλογή του για πέμπτη φορά στις εκλογές του Νοεμβρίου.