Ο Ντικ Σουφ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ολλανδίας θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού υπό το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς.
Ο 67χρονος Σουφ, επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD) της Ολλανδίας, αλλά και επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας κατά της τρομοκρατίας, ηγήθηκε επίσης από το 1999 έως το 2003 της εθνικής αρχής για τη μετανάστευση, και ως εκ τούτου θεωρήθηκε ειδικός σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό – δύο βασικά ζητήματα για τους εταίρους του τετραμερούς κυβερνητικού συνασπισμού.
Μεγαλύτερο κόμμα στον συνασπισμό αυτό είναι το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, που επικράτησε στις εκλογές του Νοεμβρίου εξασφαλίζοντας, ωστόσο, λιγότερο από το 25% και ως εκ τούτου δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις το PVV κατάφερε να συνάψει συμφωνία με το κεντροδεξιό φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το συντηρητικό Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το λαϊκιστικό Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB).
Η συμφωνία για τη σύναψη συνασπισμού απέκλεισε τον Βίλντερς από το πόστο του πρωθυπουργού
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ο ηγέτης του PVV Βίλντερς δέχθηκε να αποποιηθεί το πόστο του πρωθυπουργού και να κάνει παραχωρήσεις σε ορισμένες από τις ακραίες αντι-ισλαμικές πολιτικές του όπως η απαγόρευση της λειτουργίας των τεμενών.
Ο γνωστός για την εμπρηστική ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική ρητορική του και τις αντιευρωπαϊκές θέσεις του Βίλντερς, είπε ότι ο Σουφ, που ήταν κάποτε μέλος του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, «στέκεται πάνω από τα κόμματα και χαίρει της εμπιστοσύνης μας».
Το σχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού
Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ολλανδίας, που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαϊου, ο κυβερνητικός συνασπισμός ανέφερε ότι θα επιδιώξει περιορισμό της μετανάστευσης, την ανατροπή νόμου που προβλέπει την κατανομή των μεταναστών σε όλη τη χώρα, αλλά και προσπάθεια στο εξωτερικό για να πειστούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να δώσουν στην Ολλανδία το δικαίωμα να εξαιρεθεί από τους νέους κανόνες της Ένωσης για τη μετανάστευση, θέσεις που ήδη τη φέρνουν σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Μετά από μήνες πολιτικής παράλυσης μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου – κατάσταση συνηθισμένη στην Ολλανδία μετά τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις, ο Βίλντερς είπε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει η νέα κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.