Παρά τη δέσμευσή του να αποσυρθεί όταν γιόρτασε τα 70ά γενέθλιά του τον περασμένο Απρίλιο, ο Γάλλος μεγιστάνας των ΜΜΕ Βενσάν Μπολορέ εξακολουθεί να τροφοδοτεί το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος δεν έχει σταματήσει να ερευνά τα εγχειρήματα του Μπολορέ, αφότου επιτάχυνε τις προσπάθειες επέκτασης της μιντιακής του αυτοκρατορίας και της στροφής της, με στόχο να ικανοποιήσει τα γούστα των ακροδεξιών ψηφοφόρων.
Παράλληλα, οι επικριτές του δεν τον αφήνουν σε ησυχία για τις μεθόδους με τις οποίες πολλαπλασίασε την περιουσία του, που αγγίζει πλέον τα 12, 2 δισ. δολάρια.
Ο «Γάλλος Μέρντοχ»
Το τελευταίο παρατσούκλι που κόλλησαν στον Μπολορέ είναι «Γάλλος Μέρντοχ» -μια σύγκριση με τον Αυστραλό μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, που κληρονόμησε σε ηλικία 22 ετών μια εφημερίδα μετά τον θάνατο του πατέρα του.
Στα 91 του πλέον, η περιουσία του προσφάτως διαζευχθέντος Μέρντοχ αγγίζει τα 18,5 δισ. δολάρια κι αν ο Μπολορέ συνεχίσει με την ίδια ορμή των τελευταίων ετών, μπορεί μεσοπρόθεσμα να ξεπεράσει τα επιτεύγματα του Μέρντοχ.
Η εταιρεία του, Bollore SE, είναι ένας όμιλος που ουσιαστικά ελέγχει τον γίγαντα των ΜΜΕ Vivendi με την κινηματογραφική και τηλεοπτική εταιρεία Canal+, το δίκτυο CΝews και τον τρίτο μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο του πλανήτη, Ηachette.
O νυν στόχος του Μπολορέ είναι να αγοράσει μερίδιο μετοχών σε υγιείς εταιρείες ΜΜΕ για να αυξήσει τον έλεγχό του στο περιεχόμενο παραγωγής ειδήσεων, περιοδικών, συνδρομητικής τηλεόρασης, κινηματογράφου και multimedia.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους απέκτησε το 9,9% του ισπανικού ομίλου Prisa και λίγες μέρες αργότερα ζήτησε να αυξήσει το μερίδιό του στο 29,9%, αλλά μισό χρόνο αργότερα εγκατέλειψε την προσπάθεια, με την εφημερίδα «El Espanol» να σημειώνει ότι το εγχείρημα δεν προχώρησε λόγω «παρεξήγησης» με την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
Η δεξιά στροφή του Μπολορέ και η στήριξη στον Ζεμούρ
Ο Μπολορέ έχει στην πατρίδα του τη φήμη ενός επιχειρηματία που πετυχαίνει συχνά αυτό που θέλει. Ο ίδιος λέει ότι η επέκταση της μιντιακής του αυτοκρατορίας βασίζεται αποκλειστικά στους αριθμούς, αλλά ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το κίνητρό του είναι η επιβολή μιας συντηρητικής ιδεολογικής ατζέντας.
«Ο Ρούπερτ Μέρντοχ παραδεχόταν πάντα ότι έβαζε ιδεολογικούς στόχους πάνω από τις επιχειρήσεις, ο Μπολορέ είναι γνωστός ως καθολικός, συντηρητικός, που δεν είχε όμως εμπλακεί σε ιδεολογική πάλη», δήλωσε ο Αλέν Μινκ, πρώην επιχειρηματικός σύμβουλος του δισεκατομμυριούχου.
Η μετριοπαθής στάση του άλλαξε προφανώς το τελευταίο διάστημα, όταν ο Μπολορέ -μιμούμενος τον Μέρντοχ, που προσπάθησε να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία- ενεπλάκη στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Γαλλία, χρησιμοποιώντας τη μιντιακή του μηχανή για να υποστηρίξει τον ακροδεξιό υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας ο Ζεμούρ υπογράμμιζε την καθολική «κληρονομιά» της Γαλλίας και προωθούσε τη θεωρία συνωμοσίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αντικατάστασης», σύμφωνα με την οποία οι λευκοί Χριστιανοί στη Γαλλία υποσκελίζονται από μουσουλμάνους Αφρικανούς μετανάστες.
Αν και ο Ζεμούρ έμεινε εκτός κούρσας, οι απόψεις του διατηρήθηκαν ζωντανές στις πολιτικές συζητήσεις στη Γαλλία, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην κάλυψη που παρείχαν τα ΜΜΕ του Μπολορέ.
Όπως και ο όμιλος ΜΜΕ του Μέρντοχ, ο Μπολορέ εξαγοράζει ανταγωνιστές που μπορούν να ασκήσουν τεράστια επιρροή σε αγορές εκτός της Γαλλίας.
Αφότου ανέλαβε το Canal+, το μετέτρεψε σε μια πλατφόρμα παρόμοια με το Netflix, με 24.000.000 συνδρομητές σε 40 χώρες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η γραμμή που δίνει στα ΜΜΕ του δείχνει μια σαφή ροπή προς τον «Θεό και τη χώρα» και μια αντίθεση στην προώθηση της ομοφυλοφιλίας, των αμβλώσεων και του Ισλάμ.
Γεννημένος στα πλούτη
Γεννημένος σε πλούσιο προάστιο του Παρισιού, ο Μπολορέ μεγάλωσε από τα γενοφάσκια του στα πλούτη, καθώς η οικογένειά του ήταν ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας χαρτιού, που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα στην πόλη Ergue-Gaberic της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία.
Ο Μπολορέ ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζίτης και εντάχθηκε στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Edmond de Rotschild, προτού αναλάβει τη δεκαετία του 1980 τα ηνία του οικογενειακού εργοστασίου, που παρήγαγε χαρτί για τσιγάρα, βίβλους και θρησκευτικά βιβλία.
Ο Μπολορέ ενεπλάκη σε διάφορες υποθέσεις, εναντίον του εκτοξεύτηκαν μάλιστα κατηγορίες για διαφθορά, χρηματισμό ξένων δημόσιων αξιωματούχων και συνέργεια σε διαφθορά σε χώρες της Αφρικής.
Στο μέλλον αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές στους γιους του, στους οποίους ανέθεσε την προώθηση των οικονομικών και ιδεολογικών του συμφερόντων.
«Ελπίζω να ενέπνευσα στους διαδόχους μου την ανάγκη να προσπαθούν να υπερασπιστούν τη γαλλική κουλτούρα», δήλωσε σε ακρόαση στη γαλλική Γερουσία...