O διάσημος σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν έδωσε μια συνέντευξη που σηκώνει αντιδράσεις, μιλώντας για την απέχθειά του προς το πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τον θαυμασμό του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την αγάπη του για την πυρηνική ενέργεια.
Ο Στόουν μίλησε στον Guardian με αφορμή το νέο του ντοκιμαντέρ «Nuclear Now», βασισμένο σε ένα βιβλίο που υποστηρίζει με πάθος την πυρηνική ενέργεια, και δεν δίστασε να κάνει και τα εμπρηστικά του σχόλια για πολιτικά πρόσωπα και την επικαιρότητα.
Ο Στόουν υπολογίζει ότι είναι η 30ή ταινία του και το 10ο ντοκιμαντέρ του.
«Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ψυχρός πολεμιστής με τη χειρότερη έννοια της λέξης»
Στα 76 του χρόνια, ο Στόουν είναι τέσσερα χρόνια νεότερος από τον Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο πολλοί λένε ότι είναι πολύ μεγάλος ώστε να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.
Ο Στόουν δεν θέλει να τοποθετηθεί σχετικά με την ηλικία του προέδρου και την καταλληλότητά του για επανεκλογή. Θα μοιραστεί όμως τη γνώμη του για τον Μπάιντεν:
«Ο αγαπημένος μου πρόεδρος ήταν ο Τζον Κένεντι, οπότε, αν κοιτάξετε τους δύο Ιρλανδούς, θα διαπιστώσετε ότι ο Τζον Κένεντι είναι ειρηνόφιλος. Και θα διαπιστώσετε ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ψυχρός πολεμιστής με τη χειρότερη έννοια της λέξης».
«Ο Πούτιν είναι ένας σπουδαίος ηγέτης για τη χώρα του και ο λαός τον αγαπάει»
Την τελευταία φορά που ο Guardian σκιαγράφησε το προφίλ του Στόουν, είχε μόλις ολοκληρώσει ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 4 ωρών για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τότε, ο Αμερικανός σκηνοθέτης είχε πει ότι «ο ρωσικός λαός δεν ήταν ποτέ καλύτερα».
Μάλιστα, λίγο αργότερα έκανε και το ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid, δηλώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει «γιατί η Δύση το αγνοεί».
Έχουν αλλάξει οι απόψεις του για τον Ρώσο ηγέτη στα ιδιαίτερα ανησυχητικά χρόνια που μεσολάβησαν; «Νομίζω ότι η Ρωσία κάνει σπουδαία δουλειά με την πυρηνική ενέργεια», λέει μετά από μια στιγμή σκέψης ο Στόουν.
«Η Κίνα είναι επίσης ηγέτης σε αυτόν τον τομέα, αν και δεν κατάφερα ποτέ να διεισδύσω στην Κίνα, κάτι που ήταν κρίμα για την ταινία που θα ήθελα να είχαμε κάνει. Αλλά ο Πούτιν είναι ένας σπουδαίος ηγέτης για τη χώρα του και ο λαός τον αγαπάει», είπε ο Στόουν χωρίς περιστροφές.
«Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί τη μόνη επιλογή»
Από τότε που υπηρέτησε στο Βιετνάμ και για λίγο εργάστηκε ως οδηγός ταξί, ο Όλιβερ Στόουν έχει αφοσιωθεί στη δημιουργία ταινιών που σκανδαλίζουν τις κυρίαρχες αφηγήσεις, είτε πρόκειται για το ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος του στη δολοφονία του Τζον Κένεντι, είτε ότι τα πυρηνικά είναι μια βρώμικη λέξη.
Το Nuclear Now ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο έχει κάνει ο Στόουν επειδή είναι το πρώτο του έργο «για ένα αντικείμενο, όχι για ένα πρόσωπο». Και εδώ βρίσκεται η πρόκληση. «Δεν υπάρχει σέξι γκόμενα», λέει με μια νότα απογοήτευσης. «Δεν μοιάζει με ιδιαίτερα πρωτότυπη κινηματογραφική δημιουργία. Πρόκειται για συναρμολόγηση, μοντάζ, συγγραφή».
«Τα κάνουμε όλα λάθος, και μπροστά στην κλιματική αλλαγή η πυρηνική ενέργεια δεν είναι μόνο μια επιλογή - είναι η μόνη επιλογή», τονίζει ο Στόουν, ο οποίος λέει ότι θεωρεί άξια αγιοσύνης τη Μαρί Κιουρί, την Πολωνή φυσικό, γνωστή για το έργο της πάνω στη ραδιενέργεια.
«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε λύσεις και τα κάναμε σκ@τ@», λέει, με το χαρακτηριστικό του ύφος, ο διάσημος σκηνοθέτης.
Όλα πήγαν στραβά στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν η πυρηνική ενέργεια και ο πυρηνικός πόλεμος συγχωνεύτηκαν, και το Χόλιγουντ άρχισε να βγάζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με ραδιενεργά ζόμπι και κακοποιούς με πυρηνικές βόμβες, σημειώνει ο Στόουν.
Το ντοκιμαντέρ επισημαίνει ότι υπήρξαν πολύ λιγότερα θύματα που σχετίζονται με τις πυρηνικές καταστροφές στο Τσερνόμπιλ, στο Three Mile Island και στη Φουκουσίμα από τα θανατηφόρα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγονται σε όλο τον κόσμο από τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα.