«Φωτιά» στις αγορές και στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό βάζει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία σημαίνει συναγερμό για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και τις άμεσες επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με το Politico, η Γέλεν προειδοποίησε τους ηγέτες του Κογκρέσου ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει σε οριακό σημείο τον επόμενο μήνα και πως θα προκληθεί ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν αναληφθούν ταχύτατα πρωτοβουλίες. Σε επιστολή της, η οποία απεστάλη σε κορυφαία στελέχη και των δυο κομμάτων, η Γέλεν αναφέρει ότι οι «τελευταίοι και πιο ακριβείς» υπολογισμοί της κυβέρνησης Μπάιντεν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν χωρίς… ρευστό «κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου».
Η υπουργός Οικονομικών σημείωσε, σε αγωνιώδη τόνο, αν το Κογκρέσο συνεχίσει να κωλυσιεργεί και να μην αναλαμβάνει δράση για το πρόβλημα του χρέους τις επόμενες εβδομάδες, θα αρκεί η αβεβαιότητα που θα προκληθεί για να πληγούν οι αγορές. «Έχουμε μάθει από παρελθόντα αδιέξοδα χρέους ότι η αναμονή μέχρι το τελευταίο λεπτό για την αναστολή ή αύξηση του ορίου του χρέους (debt limit) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ» τονίζει, στην έκκλησή της.
«Ανεπανόρθωτη ζημιά στην αμερικανική οικονομία και τις αγορές»
Βασιζόμενη στη μεγάλη «αναμέτρηση» με το χρέος το 2011, που οδήγησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, η Γέλεν επισημαίνει ότι «μια καθυστέρηση που θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην αμερικανική οικονομία και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά».
Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, διεμήνυσε ότι οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν μια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους για την άρση του ορίου χρέους, λέγοντας ότι -παρότι θα μπορούσαν με τη διαδικασία του reconciliation (50 ψήφοι + 1 ψήφος του αντιπροέδρου)- δεν θέλουν να τούς παρακάμψουν και θα ζητήσουν τη στήριξή τους στη Γερουσία. «Έχουμε πολλές επιλογές και θα σας τις ανακοινώσουμε καθώς προχωράμε. Όμως πρέπει να γίνει» προσέθεσε η Πελόζι.
Η Γέλεν επανέλαβε ότι στηρίζει το πλάνο των Δημοκρατικών για συνεννόηση και συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους πάνω στο ζήτημα, σημειώνοντας, στην επιστολή της, το θέμα του ορίου χρέους έχει ρυθμιστεί και στο πρόσφατο παρελθόν, με ευρεία δικομματική στήριξη.
Για «οικονομικό κατακλυσμό» μιλά το CNN
Την ίδια στιγμή, όμως, δεκάδες Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας απειλούν ότι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε λύση για το όριο του χρέους, υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί έχουν σπαταλήσει τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος χωρίς τη συμβολή τους (των Ρεπουμπλικάνων) και πως μπορούν να κινηθούν και τώρα με τον ίδιο τρόπο. Το Politico, ωστόσο, εξηγεί ότι η καταψήφιση θα έχει πολιτικό κόστος για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, αν οι Δημοκρατικοί όντως αναλάβουν δράση για το χρέος με ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης.
Σε άλλο δημοσίευμα, το CNN αναφέρει ότι αν δεν ληφθεί άμεσα δράση για το χρέος τότε θα προκληθεί ένας «οικονομικός κατακλυσμός» που θα επηρεάσει εκατομμύρια Αμερικανούς αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. «Εν ολίγοις, τα επιτόκια θα εκτιναχθούν, το χρηματιστήριο θα “σκάσει”, θα πληγούν οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης, θα διαβρωθεί η αξία του δολαρίου και η οικονομική φήμη της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμους θα αμαυρωθεί» γράφει ο συντάκτης του CNN.
«Θα ήταν οικονομικός Αρμαγεδδών. Είναι απόλυτη τρέλα ακόμα και το να σκεφτόμαστε να μην πληρώσουμε το χρέος μας στην ώρα του» είπε ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's στο CNN, το οποίο προειδοποιεί για αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.