Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε με ψήφισμα του την Παρασκευή (30/6) α τερματίσει τη 10ετούς διάρκειας ειρηνευτική αποστολή στο Μάλι.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αιφνίδια απαίτηση πριν από δύο εβδομάδες της στρατιωτικής χούντας στη δυτικοαφρικανική χώρας, να αποχωρήσει «χωρίς καθυστέρηση» η δύναμη των 13.000 ατόμων ειρηνευτικής αποστολής. Ο τερματισμός της επιχείρησης, γνωστής ως MINUSMA, γίνεται μετά από χρόνια εντάσεων και κυβερνητικών περιορισμών που είχαν παρακωλύσει τις ειρηνευτικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις από τότε που το Μάλι άρχισε να συνεργάζεται με τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner το 2021.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος της Γαλλίας ζητώντας από την αποστολή να αρχίσει το Σάββατο 1 Ιουλίου «τη διακοπή των επιχειρήσεων της, τη μεταφορά του εξοπλισμού της, όπως επίσης την ομαλή μείωση των στρατευμάτων της και την ασφαλή αποχώρηση του προσωπικού της, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023».
Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία των αμάχων από μια ισλαμιστική εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η κατάσταση της ασφάλειας θα μπορούσε να επιδεινωθεί όταν η αποστολή αναχωρήσει, αφήνοντας τον ανεπαρκώς εξοπλισμένο στρατό του Μάλι μόνο με περίπου 1.000 μαχητές της Wagner για να καταπολεμήσει τους μαχητές που ελέγχουν τμήματα της επικράτειας στην έρημο βόρεια και κεντρικά.
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εξουσιοδοτεί τη MINUSMA να ανταποκριθεί -«εντός της άμεσης περιοχής της»- σε άμεσες απειλές βίας κατά των αμάχων και να συμβάλει στην ασφαλή, υπό την ηγεσία των πολιτών, διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ζητά από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να συνεργαστεί με τις αρχές του Μάλι για την κατάρτιση ενός σχεδίου μεταφοράς των καθηκόντων της MINUSMA και να το παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έως τις 15 Αυγούστου. Καλεί το Μάλι να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της αποχώρησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι, Αμπμντουλαγί Ντιόπ, ζητώντας την αποχώρηση της MINUSMA, είχε δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ της αποστολής του ΟΗΕ και των αρχών του Μάλι.
Έως την 31η Δεκεμβρίου η MINUSMA έχει εξουσιοδοτηθεί να παρέχει ασφάλεια στο προσωπικό, τις εγκαταστάσεις, τις αυτοκινητοπομπές, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του ΟΗΕ, να εκτελεί επιχειρήσεις για την απομάκρυνση του προσωπικού του Οργανισμού και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο και να παρέχει εκκενώσεις για ιατρικούς λόγους.
Το Μάλι αγωνίζεται να αναχαιτίσει μια ισλαμιστική εξέγερση που ρίζωσε μετά από μια εξέγερση το 2012. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέπτυξε τη MINUSMA το 2013 για να υποστηρίξει τις ξένες και τοπικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας. Η απογοήτευση για την αυξανόμενη ανασφάλεια ώθησε σε δύο πραξικοπήματα στο Μάλι το 2020 και το 2021.
Λευκός Οίκος: Ο Πριγκόζιν της Wagner συνέβαλε στην αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από το Μάλι
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δήλωσαν την Παρασκευή (30/6) ότι ανησυχούν για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner στην Αφρική και κατηγόρησαν τον ηγέτη της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ότι συνέβαλε να οργανωθεί η αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ από το Μάλι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι έχει καταβάλει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στη Wagner από τα τέλη του 2021, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.