Σχεδόν ένας άνθρωπος στους εννέα υπέφερε από χρόνιο υποσιτισμό το 2019, μια αναλογία που αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, επισημαίνει ετήσια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η πείνα έπληττε πέρυσι σχεδόν 690.000.000 ανθρώπους, δηλαδή το 8,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφέρει η έκθεση της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), που συντάχθηκε με τη συνδρομή του Διεθνούς Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης, της Unicef, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Μέχρι το 2030 οι αριθμοί υποσιτισμού θα είναι τεράστιοι
Δηλαδή, 10.000.000 άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2018 και 60.000.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2014. «Αν η τάση συνεχιστεί, εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 840.000.000 ανθρώπους. Αυτό σημαίνει σαφώς ότι ο στόχος (εξάλειψης της πείνας έως το 2030, που ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 2015) είναι εκτός τροχιάς υλοποίησης», δήλωσε ο Τιμπό Μεγιάντ, αναλυτής πολιτικής στον FAO.
Και αυτό χωρίς να υπολογιστεί το υγειονομικό και οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία της Covid-19, που επιφέρει διαδοχικές απώλειες εισοδήματος, αυξάνει τις τιμές των τροφίμων, διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού…
Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια ύφεση που οφείλεται στον νέο κορωνοϊό κινδυνεύει να οδηγήσει στην πείνα άλλα 83 με 132 εκατομμύρια ανθρώπους. «Πρόκειται για υποθέσεις μάλλον επιφυλακτικές, η κατάσταση είναι σε πλήρη εξέλιξη», αναφέρει ο Μεγιάντ.
Η εκτίμηση του υποσιτισμού στον κόσμο είναι σε μεγάλο βαθμό κατώτερη αυτής προηγούμενων εκθέσεων
Η εκτίμηση του υποσιτισμού στον κόσμο είναι σε μεγάλο βαθμό κατώτερη αυτής προηγούμενων εκθέσεων: η περυσινή έκθεση έκανε λόγο για περισσότερα από 820.000.000 ανθρώπους που λιμοκτονούσαν. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν μπορούν να συγκριθούν: η ενσωμάτωση δεδομένων προσφάτως προσβάσιμων -κυρίως προερχόμενων από έρευνες που διεξήχθησαν στην Κίνα, στα νοικοκυριά της χώρας- οδήγησε στην αναθεώρηση όλων των εκτιμήσεων από το 2000.
«Δεν πρόκειται για μια μείωση (του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό), αλλά για μια αναθεώρηση. Όλα υπολογίστηκαν εκ νέου στη βάση αυτών των νέων στοιχείων», επέμεινε ο Μεγιάντ. «Καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτή η επικαιροποίηση έχει σημαντικές συνέπειες στα συνολικά αριθμητικά στοιχεία», αναφέρει ο αναλυτής του FAO. «Παρότι ο αριθμός είναι χαμηλότερος, η διαπίστωση μιας αύξησης του υποσιτισμού από το 2014 επιβεβαιώνεται», προσθέτει.