Σχεδιάζεται συνάντηση ΗΠΑ - Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών στον ΟΗΕ, σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα - Τόμας Γκρίνφιλντ.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε σήμερα πως σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της για να ξεκινήσει «πιθανές δύσκολες συνομιλίες» σχετικά με τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από την Τουρκία, αλλά δεν θα αφήσει τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για την Ουκρανία.
Στο περιθώριο ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου η Γκρίνφιλντ έχει λίγες επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, έξω από τις συνεδριάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Μετά την (σ.σ. εισβολή) στην Ουκρανία δεν είχαμε τακτικές συναντήσεις, αλλά είναι πρόθεσή μου -όταν επιστρέψω στη Νέα Υόρκη- να συναντηθώ μαζί του για τη Συρία», είπε η Γκρίνφιλντ σε δημοσιογράφους, καθώς επέστρεφε στις ΗΠΑ από την Τουρκία, όπου επισκέφτηκε τα σύνορα με τη Συρία για την αξιολόγηση μιας μακροχρόνιας επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιτρέπει τις διασυνοριακές παραδόσεις πρόκειται να λήξει στις 10 Ιουλίου. Ωστόσο, η σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ανανέωση της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι θα πρέπει να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια από το εσωτερικό της χώρας.
Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας
Οι ήδη μεγάλες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Η Ουάσινγκτον απάντησε στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με σκληρές μονομερείς κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα, έστειλε όπλα στην Ουκρανία και διεθνώς απομόνωσε τη Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη.
«Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία ή η κατάσταση στη Συρία ως διαπραγματευτικό χαρτί για τους Ρώσους», προειδοποίησε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τις διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιχείρηση βοήθειας στη Συρία.
«Τραγικό αν δεν ανανεωθεί το ψήφισμα»
Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία ή τη Βρετανία για να εγκριθεί.
Την τελευταία δεκαετία, το Σ.Α. ήταν διχασμένο αναφορικά με τη Συρία, με τη Ρωσία να έχει ασκήσει βέτο σε περισσότερα από δώδεκα ψηφίσματα που σχετίζονται με τη Συρία και υποστηρίχθηκε από την Κίνα σε πολλές από αυτές τις ψηφοφορίες.
«Μια τεράστια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ήταν τόσο τραγικό, τόσο καταστροφικό, αν δεν ανανεωθεί αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε σήμερα ο Μαρκ Κουτς, αναπληρωτής περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, στην Γκρίνφιλντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κόμβο αποστολών του ΟΗΕ στην Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία.
Όπως αναφέρεται, κάθε μήνα περίπου 800 φορτηγά παραδίδουν ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία.
«Συνεχής η παρακολούθηση του ΟΗΕ»
«Κάθε φορτηγό παρακολουθείται από τον ΟΗΕ», είπε ο Κουτς. «Χωρίς τη συμμετοχή του ΟΗΕ φοβόμαστε ότι οι δωρητές δεν θα έχουν την ίδια εμπιστοσύνη για να υποστηρίξουν αυτήν την επιχείρηση, μπορεί να δούμε πολύ μεγαλύτερη εκτροπή της βοήθειας», συμπλήρωσε.