Ο ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα την κλιμάκωση της βίας στη Σρι Λάνκα και ζήτησε από τις αρχές να εμποδίσουν το ξέσπασμα νέων βίαιων επεισοδίων και να ξεκινήσουν διάλογο με τους πολίτες.
«Ανησυχώ βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στη Σρι Λάνκα, αφού υποστηρικτές του πρωθυπουργού επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές στο Κολόμπο στις 9 Μαΐου, καθώς και μετά τις επιθέσεις εναντίον μελών του κυβερνώντος κόμματος από το πλήθος», ανάφερε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια αυτά, ανάμεσά τους ένας βουλευτής και δύο τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ 250 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον απολογισμό της Μπατσελέτ.
«Καταδικάζω όλα τα βίαια επεισόδια και ζητώ από τις αρχές να διεξαγάγουν ανεξάρτητη, λεπτομερή και διαφανή έρευνα για κάθε ένα από αυτά. Είναι κρίσιμο οι υπεύθυνοι, περιλαμβανομένων αυτών που υποκινούν ή οργανώνουν τα βίαια επεισόδια, να λογοδοτήσουν», υπογράμμισε η ίδια.
«Ζητώ από τον στρατό της Σρι Λάνκα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση»
Η Μπατσελέτ ζήτησε επίσης από τον στρατό της Σρι Λάνκα, ο οποίος έχει επιστρατευθεί προκειμένου να τηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει κηρυχθεί στη χώρα, να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και να διασφαλίσει ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί «σέβονται τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και δεν χρησιμεύουν για να φιμωθεί η αντιπολίτευση και να εμποδιστούν οι ειρηνικές διαδηλώσεις.
«Ενθαρρύνω την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο με όλες τις πλευρές της κοινωνίας ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλυθούν οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, κυρίως οι πιο ευάλωτοι», επέμεινε η Μπατσελέτ ζητώντας από τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις αιτίες των προβλημάτων.
Η ίδια επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες της εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα για μια «ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση».
Φρούριο από σήμερα η Σρι Λάνκα
Χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σήμερα στη Σρι Λάνκα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα γίνει σεβαστή η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, μία ημέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάξα έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλές εβδομάδες με διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση των Ρατζαπάξα έπειτα από τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την ανεξαρτησία της το 1948.