Δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Ρωσία να απελευθερώσει τον πολέμιο του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας ότι η φυλάκισή του ήταν παράνομη, ζητώντας παράλληλα να διενεργηθεί έρευνα για την δηλητηρίασή του τον περασμένο χρόνο.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Πολωνίας στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ που έχει την έδρα του στην Γενεύη, αναφέρουν ότι οι ενέργειες των ρωσικών αρχών εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης ήσαν «απαράδεκτες και είχαν πολιτικά κίνητρα». Οι 45 χώρες ήσαν επί το πλείστον ευρωπαϊκές, αλλά σ’ αυτές συμπεριελήφθησαν επίσης η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. «Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους τον κ. Ναβάλνι και όλους όσοι κρατούνται παράνομα ή αυθαίρετα, επειδή άσκησαν τα δικαιώματα τους, του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι ειρηνικά, στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον μεγάλο αριθμό αυθαίρετων»
«Επίσης εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον μεγάλο αριθμό αυθαίρετων συλλήψεων διαδηλωτών που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον κ. Ναβάλνι σε πολλές πόλεις της Ρωσίας», προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει κατά το παρελθόν παρόμοιες επικρίσεις ως επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις. Ο πρεσβευτής της Βρετανίας, Τζούλιαν Μπρεϊθουέιτ, δήλωσε ότι είναι «επονείδιστο» ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος δηλητηριάστηκε πέρυσι με αυτό που οι δυτικές χώρες λένε πως ήταν νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιεί ο στρατός, οδηγήθηκε στην φυλακή ενώ δεν έχει διερευνηθεί η υπόθεση της δηλητηρίασής του.
Σήμερα Παρασκευή, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από την φυλακή που βρίσκεται στην περιοχή Βλαντίμιρ, χωρίς να ανακοινωθεί ο προορισμός της μεταγωγής του, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του. Ο Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση δυόμισι ετών, επειδή σύμφωνα με τις αρχές παραβίασε τους όρους αναστολής για ποινή που του είχε επιβληθεί για μια υπόθεση υπεξαίρεσης, υποστηρίζει ότι η απόφαση για την εν λόγω ποινή αναθεωρήθηκε για πολιτικούς λόγους, κάτι που οι αρχές αρνούνται.
«Η σημερινή ανακοίνωση θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή ενός μεγαλύτερου ελέγχου και δράσης του Συμβουλίου»
Οι εμπειρογνώμονες των ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαν δηλώσει την 1η Μαρτίου ότι η Ρωσία ευθύνεται για την απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι και ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για την δηλητηρίασή του. Η Μόσχα αρνείται την εκδοχή της δηλητηρίασης του Ναβάλνι, ισχυριζόμενη ότι δεν διαθέτει τέτοιους είδους στοιχεία. «Η σημερινή ανακοίνωση θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή ενός μεγαλύτερου ελέγχου και δράσης του Συμβουλίου για να τεθεί τέλος στην καταστολή», δήλωσε ο Τζον Φίσερ της οργάνωσης Human Rights Watch, που έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και οντότητες για την υπόθεση Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τις πρωτοβουλίες αυτές, παράλογες, αδικαιολόγητες και αθέμιτες και έχει πει ότι δεν θα έχουν κανένα πραγματικό αντίκτυπο.