ΟΗΕ: «Καταστροφικές» ανθρωπιστικές συνέπειες στο Ιράν λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ - iefimerida.gr

ΟΗΕ: «Καταστροφικές» ανθρωπιστικές συνέπειες στο Ιράν λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

σημαια οηε
ΟΗΕ / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταστροφικές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο διαπιστώνει ο ΟΗΕ από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο των μονομερών μέτρων εξαναγκασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Λευκορωσίδα καθηγήτρια του διεθνούς δικαίου Αλένα Νταουγκάν, δήλωσε πως διαπίστωσε τις «καταστροφικές» συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν χθες Τετάρτη, κατά την ολοκλήρωση 12ήμερης επίσκεψής της στην Ισλαμική Δημοκρατία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ στο Ιράν από το 2005 και την πρώτη επίσκεψη της ειδικής εισηγήτριας για τα μονομερή μέτρα εξαναγκασμού, πόστου που δημιουργήθηκε το 2014 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυρία Νταουγκάν, η πρώην διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης για την Ειρήνη του κρατικού πανεπιστημίου της Λευκορωσίας, συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της (7-18 Μαΐου) με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αντιπροσώπους της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών, αρμόδιους και ειδικούς για θέματα δημόσιας υγείας και στελέχη χρηματοοικονομικών οργανισμών.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, μπορέσαμε να δούμε τις καταστροφικές συνέπειες στο ανθρωπιστικό επίπεδο», συνόψισε η κυρία Νταουγκάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ιρανική πρωτεύουσα.

«Τα μέτρα σε βάρος του Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»

«Τα μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος του Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, είναι παράνομα», εκτίμησε η εισηγήτρια, κρίνοντας ότι το σωστό θα ήταν να «αρθούν οι κυρώσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως «δυστυχώς, για να είμαι ρεαλίστρια, δεν νομίζω πως θα αρθούν τον επόμενο μήνα», έσπευσε να συμπληρώσει.

Οι μεγάλες δυνάμεις και οι Τεχεράνη διεξάγουν διαπραγματεύσεις στη Βιέννη τον τελευταίο χρόνο με σκοπό να περισωθεί η συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ). Η συμφωνία τέθηκε υπό αμφισβήτηση το 2018, επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτήν κι επέβαλαν ξανά ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, οδηγώντας το σε αντίποινα να αρχίσει να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Η επίσκεψη της κυρίας Νταουγκάν καταγράφηκε με φόντο διαδηλώσεις στο Ιράν εξαιτίας του πληθωρισμού, που εν μέρει οφείλεται στις αμερικανικές κυρώσεις.

«Έχω επίγνωση του γεγονότος πως κανένας (ειδικός εισηγητής) δεν επισκέφθηκε το Ιράν τα τελευταία 17 χρόνια κι ελπίζω ότι η επίσκεψή μου δεν θα είναι η τελευταία», σημείωσε η λευκορωσίδα ειδική εισηγήτρια, διαβεβαιώνοντας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ότι η Τεχεράνη «εργάζεται μαζί με τον ΟΗΕ για την κατάρτιση προγράμματος» επισκέψεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελική έκθεσή της θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ