Ο ΟΗΕ συστήνει ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή για την εισβολή στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Ο ΟΗΕ συστήνει ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή για την εισβολή στην Ουκρανία

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΟΗΕ, Γενεύη
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη / Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά από αίτημα της Ουκρανίας, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη για να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την «κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία που απορρέει από τη ρωσική επιθετικότητα», μια εβδομάδα αφότου ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί σε ουκρανικές πόλεις έπειτα από την αποκαλούμενη από την πλευρά της Ρωσίας «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να συστήσει επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνή εξεταστική επιτροπή ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», ανέφερε το συμβούλιο σε ανάρτηση στο Twitter την Παρασκευή.

«Μέλη του ΟΗΕ από όλο τον κόσμο ενώθηκαν στο συμβούλιο για να καταδικάσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο. Το μήνυμα προς τον Πούτιν ήταν σαφές. Είστε απομονωμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο και ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον σας», δήλωσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Γευγενία Φιλιπένκο, μετά την ψηφοφορία.

Πριν την έναρξη της επείγουσας συζήτησης στην 49η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μάλιστα, η Φιλιπένκο ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή από τις αντιπροσωπείες ως φόρο τιμής σε όλα τα θύματα στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες χώρες του Συμβουλίου του ΟΗΕ καταψήφισαν την πρόταση

Δύο χώρες, η Ρωσία και η Ερυθραία (χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας), καταψήφισαν την απόφαση ενώ 13 κράτη μέλη απείχαν, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Κούβα, η Αρμενία, το Καζακστάν, η Ινδία, το Ουζμπεκιστάν και η Βενεζουέλα. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 32 χώρες.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,
Μιτσέλ Μπατσελέ, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία άνοιξε ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία.

«Η επίθεση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου είχε τεράστιο αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ουκρανία. Τα αυξημένα επίπεδα απειλής για τα πυρηνικά όπλα υπογράμμισαν τη σοβαρότητα των κινδύνων για όλη την ανθρωπότητα. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι παρέμειναν στην Ουκρανία, σε δυνητικό θανάσιμο κίνδυνο. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση επίλυση της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα», σημείωσε η Ματσελέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ