Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας, για 29η φορά και εκ νέου με συντριπτική πλειοψηφία, το οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και έξι δεκαετίες, με μόνο την Ουάσιγκτον και το Ισραήλ να ψηφίζουν κατά.
Επί συνόλω 193 μελών του ΟΗΕ, 184 χώρες ψήφισαν υπέρ αυτής της καταδίκης και τρεις χώρες απείχαν: η Βραζιλία, η Κολομβία και η Ουκρανία. Η καταδίκη αυτή είναι ετήσια στον ΟΗΕ από το 1992. Πέρυσι, δεν έγινε ψηφοφορία λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Οι ΗΠΑ απείχαν μόνο μια φορά, το 2016, μετά την προσέγγιση που είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα με την Κούβα.
Η επιδείνωση των σχέσεων επί εποχής Τραμπ
Οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις σχέσεις τους το 2015. Ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε αυτή την ιστορική προσέγγιση: χαρακτήρισε εκ νέου κράτος συνδεδεμένο με την τρομοκρατία την κομμουνιστική χώρα και επέβαλε σχεδόν 250 νέες κυρώσεις κατά της Κούβας.
Τα μέτρα προκάλεσαν μια κρίση στην ενέργεια και στα καύσιμα, περιόρισαν τα ταξίδια των Αμερικανών τουριστών προς το νησί και περιόρισαν την αποστολή πόρων Κουβανοαμερικανών στους συγγενείς τους στην Κούβα.
Καμιά κίνηση από τον Τζο Μπάιντεν
Μέχρι σήμερα ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε συμμετάσχει στην προσέγγιση με την Κούβα ως αντιπρόεδρος επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, δεν ακύρωσε καμιά από τις κυρώσεις που επέβαλε ο προκάτοχός του, μετά την άφιξή του τον Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ψηφοφορίας, τον Νοέμβριο του 2019, το εμπάργκο κατά της Κούβας είχε καταδικαστεί από 187 χώρες από τις 193 που είναι μέλη του ΟΗΕ. Μόνο δύο χώρες απείχαν: η Ουκρανία και, επίσης για πρώτη φορά, η Κολομβία, της οποίας ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ήταν μεγάλος σύμμαχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Το εμπάργκο στην Κούβα εδώ και 59 χρόνια
Το αμερικανικό εμπάργκο, που επιβλήθηκε πριν από 59 χρόνια και επανειλημμένα έγινε αυστηρότερο, δεν είχε ως συνέπεια να θέσει τέλος στο κομμουνιστικό καθεστώς.
Η Κούβα δηλώνει ότι από τότε που ο πρόεδρος Τζον Κένεντι επέβαλε οικονομικό εμπάργκο στην Αβάνα τον Φεβρουάριο του 1962, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, οι συνέπειες για την κουβανική οικονομία ανέρχονται σε απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το εμπάργκο στην Κούβα επιβλήθηκε με αμερικανικό νόμο και μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να θέσει τέλος σε αυτό.